Ignalinas atomelektrostacijas (AES) izlietotās kodoldegvielas glabātavas projekta īstenošana Lietuvā jūtami iekavējusies, bet šobrīd tiek lēsts, ka glabātava varētu tikt uzcelta līdz 2011.gada marta beigām, paziņojis enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.

Ministrs, kas ceturtdien Viļņā tikās ar projekta īstenotājas - Vācijas kompānijas „Nukem Technologies" - un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) vadības pārstāvjiem, žurnālistiem apliecinājis, ka šobrīd situācija ir neapmierinoša - projekts dažādu tehnisku un administratīvu iemeslu dēļ iekavējies vismaz par diviem gadiem, un būvdarbi vēl nav sākušies.

Kā norādījis Sekmoks, tagad Lietuvai tas izmaksās dārgāk, jo pēc spēkstacjas slēgšanas, kas paredzēta šā gada beigās, daļu degvielas kādu laiku nāksies uzglabāt pašā reaktorā.

Jautāts, kas, viņaprāt, šai situācijā vainīgs, ministrs norādījis uz iepriekšējo valdību, kas beidza darbu pērnruden. Pēc viņa teiktā, nav vainojams būvuzņēmējs, bet gan Lietuvas „iekšējā situācija" - ir bijuši gan īsti, gan izdomāti šķēršļi, savs iespaids bijis arī neziņai par to, vai AES otro energobloku nāksies slēgt paredzētajā laikā vai arī Lietuva panāks slēgšanas atlikšanu.

Tagad kompānijai „Nukem Technologies" līdz mēneša beigām jāiesniedz ļoti precīzs grafiks, kurā būtu norādīti darba sākuma un beigu termiņi. Panākta arī vienošanās par konkrētiem naudas sodiem, kas būtu jāmaksā, ja projekta darbi vēl vairāk ievilktos garumā.

„Nukem Technologies" valdes loceklis Tonijs Ekfords pēc šīs tikšanās izteicies, ka darba laikā nācies saskarties ar dažādiem birokrātiskiem šķēršļiem un arī pats projekts esot ļoti sarežģīts.

Viņš atteicies izpaust projekta kopējo vērtību, norādīdams, ka šī informācija konfidenciāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!