Foto: DELFI

Lietuvas Aizsardzības ministrija izdevusi rokasgrāmatu, kurā sniegti padomi par rīcību kara gadījumā. Latvijā šāda rokasgrāmata nav izdota, un Aizsardzības ministrija mobilizācijas norisi un ar to saistīto normatīvo regulējumu skaidro interneta resursos, piektdien raksta "Latvijas Avīze".

"Lietuvas Aizsardzības ministrija, Lietuvas bruņoto spēku un Ugunsdzēsības un glābšanas departaments kopīgi sagatavotās rokasgrāmatas mērķis ir informēt sabiedrību par to, kā ierindas pilsonim jārīkojas, ja valstī izsludināta mobilizācija," raksta laikraksts. Kaimiņvalsts Aizsardzības ministrijas pārstāve Viktorija Cieminīte laikrakstam apstiprinājusi, ka rokasgrāmatas iniciatīva nākusi no ministrijas puses, jo "pašreizējo ģeopolitisko notikumu dēļ gan Lietuvas Aizsardzības ministrija, gan citas valsts iestādes ir saņēmušas ļoti daudz jautājumu no civiliedzīvotājiem par to, kā tiek organizēta mobilizācija". Tāpat jautāts par personas un īpašuma aizsardzību bruņotos konfliktos vai citos ārkārtas gadījumos.

Rokasgrāmatā ir piecas nodaļas, kurās skaidrota civilās aizsardzības nozīme, brīdinājuma sistēmas darbība, iedzīvotāju informēšana krīzes situācijās. Tāpat rokasgrāmatā skaidrots, kā valsts iestādes reaģē uz ārkārtas situācijām, draudiem un bīstamām situācijām miera laikā un kara laikā.

Latvijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins laikrakstam norādījis, ka Latvijā šāda tipa rokasgrāmata nav izdota, bet informēšanai par līdzīgiem jautājumiem tiek izmantoti interneta resursi. Vienlaikus ministrijas pārstāvis norādījis, ka iespējama militāra apdraudējuma gadījumā vissvarīgākais ir saglabāt mieru un uzticēties speciālistiem. Viņš sacījis, ka Latvijai ir profesionālā armija, regulārie spēki un zemessardze būs pirmie, kas reaģēs militāra konflikta gadījumā.

Aizsardzības ministrija izslēdz iespējamību, ka notiek uzbrukums, par kuru neviens neko nezinātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!