Foto: stock.xchng

Lietuvas Radio un televīzijas komisija (LRTK) šonedēļ turpinās apspriest iespējamos soļus pret Lietuvā retranslētajiem Krievijas telekanāliem "RTR Planeta" un "NTV Mir Lithuania", kā arī "Ren TV Baltic (Lietuva)", pret kuriem tiek veikta izmeklēšana par iespējamiem Lietuvas likumdošanas pārkāpumiem.

Kā pieļāvis komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vaitekūns, abu pirmo telekanālu retranslācija, konstatējot atkārtotus likumu pārkāpumus, varētu tikt apturēta uz gadu. Viņš arī atgādinājis, ka atsevišķu šo kanālu veidoto programmu retranslācija pērn jau tika apturēta uz trim mēnešiem.

Jau ziņots, ka novembrī komisija izvērtēja "RTR Planeta" un "NTV Mir Lithuania" un izteica aizdomas par nepieņemamu informācijas pasniegšanas veidu, likuma un žurnālistu ētikas principu pārkāpumiem, norādīdama, ka informācija sniegta neobjektīvi un nav balstīta uz pierādījumiem, cenšoties noskaņot skatītāju noteiktā virzienā un, iespējams, kūdot uz karu un neiecietību.

Decembrī LRTK nolēma sākt izmeklēšanu par Lielbritānijā licencētā "Ren TV Baltic (Lietuva)" izplatīto informāciju, norādot, ka 19.novembrī pārraidē "Maldu teritorija" ietvertā informācija daudzos gadījumos nav bijusi balstīta uz pierādījumiem, kurinot nacionālo neiecietību un kareivīgu noskaņojumu un tādējādi, iespējams, pārkāpjot Lietuvas likumu par sabiedrības informēšanu. Ja tiks atzīts, ka šis likums pārkāpts, komisija varētu uz trim mēnešiem apturēt tās telekanāla pārraides, kas veidotas ārpus Eiropas Savienības, Eiropas ekonomiskās telpas un citām valstīm, kas ratificējušas Eiropas Padomes konvenciju par pārrobežu televīziju.

Lai pieņemtu galīgo lēmumu par abu pirmo telekanālu retranslācijas apturēšanu, jānosaka atkārtots pārkāpums, jāsaņem Žurnālistu ētikas inspektora dienesta atzinums, jāsarīko sarunas ar pašiem translētājiem un jāinformē par pārkāpumumu Eiropas Komisija. Sarunas ar translētājiem, pēc Vaitekūna teiktā, varētu notikt rakstveidā.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada martā LRTK nolēma uz trim mēnešiem apturēt "NTV-Mir" retranslēšanu Lietuvas teritorijā, atzīstot, ka pārraidē, ko tas saviem skatītājiem piedāvāja tieši Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā, sniegta apzināti nepatiesa informācija par 1991.gada 13.janvāra notikumiem.

Aprīļa sākumā LRTK lēma uz tikpat ilgu laiku apturēt arī vienas Krievijas televīzijas programmas "RTR Planeta" daļas retranslāciju Lietuvas skatītājiem. Tā konstatēja, ka "RTR Planeta" retranslētajā programmā 2.marta pārraidē "Vesti nedeļi" ("Nedēļas ziņas") sniegta tendencioza un vienpusīga informācija, attaisnojot gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kontrolēto spēka struktūru vardarbību pret mierīgajiem iedzīvotājiem, kurināts kaujiniecisks noskaņojums, nesaskaņas starp krieviem un ukraiņiem, naids pret jauno Ukrainas vadību, ASV un to sabiedrotajiem, kā arī attaisnota militāra intervence suverēnā valstī un daļēja tās teritorijas aneksija. Pārraides saturā pārkāpts Lietuvas likums par sabiedrības informēšanu, kas aizliedz izplatīt šāda veida informāciju.

Aizpērn Lietuvā uz trim mēnešiem tika apturēta krievu valodā raidošā "Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) veidoto pārraižu retranslācija, atzīstot, ka tas izplatījis nepatiesu un naidu kurinošu informāciju par 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem Viļņā un noniecinājis Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!