Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas militārie izlūki pirmdien brīdināja, ka Krievija var izlemt izmantot "slēptus militāros līdzekļus" pret kādu no NATO dalībvalstīm, lai gan tai nav pa spēkam sākt atklātu militāro konfliktu ar aliansi.

Tādu vērtējumu pirmdien publiskotajā ziņojumā sniedzis Lietuvas Aizsardzības ministrijas Operatīvo dienestu 2.departaments.

Departamenta vērtējumā konvencionālā kara iespējamība Baltijas jūras reģionā joprojām ir neliela, bet "reāla Krievijas militārā spēka izmantošana Ukrainā, pastāvīga militārā spēka demonstrēšana" negatīvi ietekmē Lietuvas drošības situāciju.

"Krievijai pagaidām nav pa spēkam sākt militāru konfliktu ar NATO," teikts atskaitē par draudiem Lietuvas valsts drošībai.

Departaments pieļauj, ka NATO ietilpstošajām Baltijas jūras reģiona valstīm "potenciāli bīstama ir tā dēvētā Krievijas "hibrīdstratēģija", kas paredz nekonvenciālo vai slēptu militāro līdzekļu izmantojumu".

"Nevajadzētu izslēgt, ka Krievija var izlemt izmantot šos līdzekļus pret vienu no alianses dalībvalstīm cerībā, ka NATO nespēs laikus un pienācīgā veidā reaģēt sarežģītā lēmumu pieņemšanas mehānisma un dalībvalstu dažādo interešu dēļ," teikts Lietuvas militāro izlūku ziņojumā.

Lietuvas Aizsardzības ministrijas paspārnē esošie eksperti uzsver, ka Krievija nepārtraukti palielina militārās jomas finansējumu un paplašina militāro aktivitāti stratēģiski nozīmīgajā rietumu virzienā.

Ziņojumā teikts, ka pērn militārās gatavības pārbaudes laikā Krievija parādīja spēju ātri pastiprināt Kaļiņingradas apgabalā izvietoto militāro grupējumu ar pagaidu papildu spēku, tostarp arī raķešu kompleksu "Iskander-M", dislocēšanu.

"Jo īpaši augsta militārās sagatavotības intensitāte palielina iespējamību, ka varētu notikt nejauši vai tīši incidenti ar Krievijas bruņoto spēku karavīru un kaujas tehnikas piedalīšanos," norādīts dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!