Foto: AFP/Scanpix
Lietuvas valdība atbalstījusi ierosinājumu neattiecināt noilgumu uz padomju vai nacistiskās okupācijas varas represijām gadījumos, kad cietušās personas pieprasa atlīdzināt tām nodarīto kaitējumu.

Šobrīd Lietuvas likumdošana tādu iespēju neparedz, bet, kā atzinusi Konstitucionālā tiesa, šādu normu trūkums Lietuvas likumdošanas aktos ir pretrunā ar Konstitūcijā paredzētajiem tiesiskas valsts un taisnīguma principiem.

Balstoties uz Konstitucionālas tiesas atzinumu, izstrādāti grozījumi likumā "Par atbildību par genocīdu pret Lietuvas iedzīvotājiem". Tie paredz, ka persona, kam genocīda dēļ nodarīts kaitējums, ir tiesīga pieprasīt no vainīgajām personām atlīdzību gan mantiskā, gan nemantiskā izteiksmē bez jebkāda noilguma.

Kā norādījis Lietuvas tieslietu ministrs Remigijs Šimašus, likvidējot šo spraugu likumdošanā, tiks garantēts, ka genocīda vaininieki nevarēs izvairīties no atbildības neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks pagājis kopš šiem nodarījumiem, savukārt cietušās personas jebkurā laikā varēs pieprasīt kaitējuma atlīdzināšanu.

Tuvākajā laikā šis likuma grozījumu projekts tiks izskatīts Seimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!