Lietuva pirmdien svin Valsts dienu, pieminot 756.gadskārtu kopš karaļa Mindauga kronēšanas, kas šogad sakrīt arī ar Lietuvas vārda tūkstošgades svinību kulmināciju, ko iezīmēs atjaunojamās Valdnieku pils atklāšana Viļņā.

Atzīmējot tūkstošo gadskārtu, kopš Lietuvas vārds pirmo reizi pieminēts rakstītos avotos - Kvēdlinburgas hronikā, Viļņa gaida augstus ārvalstu viesus.

Kā paziņojusi Lietuvas prezidenta kanceleja, uz svinībām plāno ierasties Dānijas karaliene Margarēte II, Norvēģijas karalis Harolds V un karaliene Sonja, Zviedrijas karalis Kārlis Gustavs XVI un karaliene Silvija, Latvijas prezidents Valdis Zatlers, Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, Somijas prezidente Tarja Halonena, Īslandes prezidents Olafurs Ragnars Grimsons, Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips, pāvesta Benedikta XVI legāts kardināls Andželo Sodāno, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu un Krievijas kultūras ministrs Aleksandrs Avdejevs.

Svinības ievadīs Lietuvas valsts karoga uzvilkšana Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils un Lietuvas valsts vadītāja Valda Adamkus runa, vēlāk viesi piedalīsies svinīgā misē Viļņas katedrālē, bet no turienes dosies uz Valdnieku pili, kur tiks svinīgi uzvilkts Lietuvas vēsturiskais karogs - jātnieks uz sarkana fona - un atklāts pils galvenais portāls ar uzrakstu latīņu valodā "Millennio Lithuaniae MIX-MMIX" ("Lietuvas tūkstošgade - 1009-2009").

Pēc tam viņi apskatīs pils dienvidu korpusu, Lietuvas Lietišķās mākslas muzejā apmeklēs izstādes "Lietuva senajos vēstures avotos" un "Baltu māksla" un piedalīsies prezidenta Valda Adamkus rīkotajās pusdienās.

Plašās svinības un ar tām saistītie pasākumi gan sākušies jau krietni pirms Valsts dienas, neatstājot malā nevienu, kas jūtas piederīgs Lietuvai.

Jūnija nogalē un jūlija sākumā tautiešus no visas pasaules Lietuvā pulcēja Pasaules lietuviešu sporta spēles un Pasaules lietuviešu ekonomikas forums, bet jūlija pirmajā dienā sākās tūkstošgades Dziesmu svētki "Gadsimtu sadziedāšanās", kas noslēgsies pirmdienas novakarē ar koncertu galvaspilsētas Viņģa parkā.

Jau svētdienas vakarā lietuvieši visā pasaulē - gan Lietuvā, gan vēl vismaz 40 valstīs - apvienoja balsis, kopīgi nodziedot savas valsts himnu, Vinca Kudirkas 1898.gadā sarakstīto "Tautisko dziesmu", bet Viļņā tika svinīgi atklāts piemineklis tās autoram. Kā vēsta mediji, Lietuvas himna skanējusi pat Gvatemalas džungļos, bet pašā Lietuvā šai iniciatīvā bija iesaistījušās ne vien daudzas radiostacijas, bet pat lielie tirdzniecības centri, bāri un kafejnīcas.

Klaipēdā savukārt tieši tobrīd tika sagaidīti mājās Lietuvas burātāju ekspedīcijas "Tūkstošgades odiseja" dalībnieki, kas deviņu mēnešu laikā jahtā "Ambersail" veikuši ceļojumu apkārt pasaulei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!