Lietuvas valstij piederošā spēkstacija "Lietuvos elektrine" izsludinājusi starptautisku konkursu par jaunas 350-450 megavatu jaudas kombinētā cikla gāzes elektrostacijas projektēšanu un celtniecību Elektrēnos. Projekts tiks finansēts no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pārvaldītā Starptautiskā Ignalinas AES ekspluatācijas pārtraukšanas atbalsta fonda un citiem līdzekļiem.
Jaunās spēkstacijas uzdevums būs apgādāt Lietuvu ar elektroenerģiju pēc Ignalinas AES otrā energobloka slēgšanas 2009.gadā. Modernizētā "Lietuvos elektrine" būs galvenā enerģijas ražotāja Lietuvā līdz 2015.gadam, kad, pēc optimistiskākajām prognozēm, plānots pabeigt jaunās atomelektrostacijas celtniecību.

Elektrēnu spēkstacijas jaunā energobloka būve paredzēta Lietuvas nacionālajā enerģētikas stratēģijā.

Kā paziņojusi Lietuvas Saimniecības ministrija, šajā energoblokā elektroenerģijas ražošanas izmaksas būs divreiz zemākas nekā pašreizējos "Lietuvos elektrine" blokos.

Pieteikumi līdz 2008.gada 25.janvārim tiks pieņemti no Austrijas, Beļģijas, Bulgārijas, Čehijas, Dānijas, Francijas, Grieķijas, Igaunijas, Īrijas, Itālijas, Kipras, Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Luksemburgas, Maltas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas, Somijas, Šveices, Ungārijas, Vācijas, Zviedrijas, tā dēvēto PHARE valstu un ERAB dalībvalstu kompānijām.

Projekts jāīsteno 28 mēnešu laikā no līguma parakstīšanas brīža.

"Lietuvos elektrine" gāzes turbīnu bloka celtniecībai plāno ņemt arī kredītu 81,4 miljonu eiro (57,2 miljonu latu) apmērā.

Kā ziņots, Krievijas energokompānija "JES Rossii" ("Krievijas apvienotās energosistēmas") pirms mēneša izteica gatavību nomāt Elektrēnos divus vecos 150 megavatu jaudas blokus un arī investēt tajos, lai nodrošinātu elektroenerģijas piegādi Kaļiņingradas apgabalam. Elektrēnu energobloku noma šai kompānijai varētu kompensēt elektroenerģijas deficītu pēc Ignalinas AES slēgšanas.

Lietuva pagaidām nav pieņēmusi nekādu lēmumu par Elektrēnu veco bloku likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!