Foto: Publicitātes attēli

Nākamnedēļ Baltijas valstīs sāksies tradicionālās starptautiskās militārās mācības "Saber Strike", kas ilgs no 9.jūnija līdz 20.jūnijam.

Kā pastāstījis Lietuvas armijas Sauszemes spēku pavēlnieks ģenerālmajors Almants Leika, Lietuvā šai laikā uzturēsies lielākie sabiedroto spēki kopš valsts iestāšanās NATO. Pirmo reizi Lietuvas teritorijā līdz ar citu militāro tehniku ieradīsies arī sabiedroto tanki.

Mācībās, kas tiek rīkotas jau ceturto reizi, paredzēts stiprināt militāro sadarbību, dalīties pieredzē ar sabiedrotajiem, noslīpēt NATO spēku vienību koordinētu darbību, vairot gatavību dalībai militārajās operācijas, kā arī trenēties pildīt uzņemošās valsts lomu.

Šogad mācībās visās trijās Baltijas valstīs piedalīsies rekordliels karavīru skaits - vairāk nekā 4800 karavīru no desmit NATO valstīm un partnervalstīm - Dānijas, Igaunijas, ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Latvijas, Polijas, Lietuvas, Norvēģijas un Somijas - un aptuveni 800 militārie transportlīdzekļi.

Visās trijās valstīs vienlaicīgi norisināsies brigādes līmeņa štāba mācības, bet Latvijā un Lietuvā - arī taktiskās lauka mācības.

Leika norādījis, ka mācību scenārijs ir izdomāts un tam nav saistības ar mūsdienu reālijām.

Jau no trešdienas lietuvieši redzēs militārā transporta kolonnas pārvietojamies pa savas valsts ceļiem. Viss riteņtransports uz Lietuvas Gaižūnu poligonu dosies saviem spēkiem, bet smagā tehnika un citas kravas tiks pārvadātas ar zemās grīdas treileriem.

Pēc Leikas teiktā, visvairāk karavīru būs no Dānijas, viņi ieradīsies ar iespaidīgu militāro tehniku - tankiem "Leopard 2A5" un citiem bruņutransporta līdzekļiem.

Tanki pa Lietuvas zemi nav braukājuši kopš padomju karaspēka izvešanas 1993.gadā, atgādina portāls "Delfi.lt".

Mācībās piedalīsies arī ASV reaktīvie iznīcinātāji "F-16" un stratēģiskais bumbvedējs "B-52", Igaunijas Gaisa kara spēku reaktīvā lidmašīna "L-39", degvielas uzpildes lidmašīna "KC-135", Latvijas Gaisa kara spēku helikopters "Mi 17", ASV helikopteri "Black Hawk", "H-60" un citi lidaparāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!