Padomju 'Alfas' komandiera lieta: Lietuva iesniedz notu Krievijai

Delfi

Foto: DELFI
Par 1991.gada Viļņas TV centra notikumiem aizdomās turētā bijušā padomju specvienības "Alfa" komandiera Mihaila Golovatova atbrīvošanas izraisītais diplomātiskais skandāls vēršas plašumā - Lietuva trešdien vakarā iesniegusi Krievijai notu, paužot bažas par Krievijas Ārlietu ministrijas mājas lapā publicētiem "patiesībai neatbilstošiem un aizskarošiem apgalvojumiem", ziņo portāls "Delfi.lt".

Lietuvas ārlietu ministrs Audronis Ažubalis portāla "Delfi.lt" tiešsaistes diskusijā norādījis, ka Krievijas vēstnieks Lietuvā sava kolēģa Vīnē sniegto interviju atzinis par nekorektu.

Notā Lietuva arī prasa paskaidrot iespējamo Krievijas ietekmi uz Austrijas oficiālajām iestādēm saistībā ar Golovatova atbrīvošanu.

"Vakar [trešdien] ārlietu ministra vietniekam tika uzdots satikties ar Krievijas vēstnieku Lietuvā un iesniegt Lietuvas Ārlietu ministrijas notu. Tas tika izdarīts. Notā pausta neizpratne saistībā ar Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālajā mājas lapā publicētajiem patiesībai neatbilstošajiem un aizskarošajiem apgalvojumiem. Tāpat mēs prasam paskaidrojumu par iespējamo Krievijas ietekmi uz Austrijas varas iestādēm saistībā ar aizdomās turētā atbrīvošanu," stāstījis ministrs.

"Vakardienas tikšanās laikā Krievijas vēstnieks atzina, ka viņa kolēģa Austrijā intervija ir nekorekta," sacīja Ažubalis.

Portāls "Delfi.lt" atgādina, ka Krievijas vēstnieks Austrijā Sergejs Nečajevs, paužot savas valsts oficiālo pozīciju saistībā ar Golovatina atbrīvošnaas skandālu, paziņoja: "izskatot šo pēc būtības izfantazēto orderi, Austrijas tiesībaizsardzības iestādes ir izrādījušas augstu profesionalitāti un bezkaislību, neļaujot ievilkt Austriju trešo valstu bezkaunīgu politiķu netīrās politiskās intrigās, kuri vēlas iegūt [politisko] kapitālu, noslēdzot rēķinus ar personisko vēsturisko pagātni".

Jau vēstīts, ka pēc Austrijas lēmuma atbrīvot aizturēto Krievijas pilsoni Mihailu Golovatovu, kurš tiek turēts aizdomās par līdzdalību 1991.gada 13.janvāra notikumos pie Viļņas televīzijas torņa, Lietuva pirmdien atsauca savu vēstnieku Vīnē. Savukārt pie Austrijas vēstniecības Viļņā notika plaša protesta akcija.

Paužot atbalstu Lietuvai, arī Latvija un Igaunija iesniedza protesta notas Austrijai, prasot izskaidrot lēmumu par Golovatova atbrīvošanu.

Savukārt ES tieslietu komisāre Viviana Redinga otrdien atzina, ka no juridiskā viedokļa Austrijai nevajadzēja izpildīt Lietuvas izsniegto ES aresta orderi par Golovatova aizturēšanu, tomēr "katras Eiropas Savienības dalībvalsts pienākums ir patiesi sadarboties ar saviem partneriem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!