Foto: Itar-Tass/Scanpix
Lietuvas jaunizveidotās Brīvības prēmijas komisija pirmdien par pirmo balvas laureātu izraudzījusies Krievijas disidentu un cilvēktiesību aktīvistu Sergeju Kovaļovu.

"Ar vairāk nekā divām trešdaļām balsu tika izraudzīts Sergejs Kovaļovs, ilggadējs cilvēktiesību aizstāvis, kas cīnījās pret padomju totalitārismu, un arī tagad aktīvi turpina savu darbību. Šis cilvēks ir zināms gan Lietuvā, gan Krievijā un visā pasaulē. Man ir tiešām patīkami jums paziņot šo vēsti," teica Brīvības balvas komisijas priekšsēdētājs Petrs Auštrevičs.

Pirmo Brīvības prēmijas laureātu Kovaļovu komisija izraudzījās no četriem izvirzītajiem kandidātiem: bez Kovaļova prēmijai bija izvirzīti arī Lietuvas Augstākās padomes bijušais priekšsēdētājs un bijušais Seima spīkers, tagadējais eirodeputāts Vītauts Landsberģis, bijušais Lietuvas nacionālo partizānu kapelāns un vēlākais politieslodzītais monsinjors Alfonss Svarinsks, kā arī bijušais disidents Vītauts Andzjulis.

Galīgo lēmumu par Brīvības prēmijas laureātu līdz 23.decembrim pieņems Lietuvas parlaments.

Septembrī Seims pēc liberāļa Petra Auštreviča ierosinājuma nodibināja 5000 eiro (3500 latu) vērtu Brīvības prēmiju, kas ik gadu tiks piešķirta par nopelniem cīņā par cilvēktiesību ievērošanu un demokrātiju. Prēmijai nauda tiks atvēlēta no valsts budžeta.

Uz Brīvības prēmiju var pretendēt gan Lietuvas, gan citu valstu pilsoņi, kā arī organizācijas, kas cīnās par brīvību, demokrātiju un cilvēktiesību ievērošanu. Balvu var piešķirt arī par nopelniem starptautiskās sadarbības veicināšanā, kā arī par cīņu par Centrālās un Austrumeiropas tautu pašnoteikšanās tiesību un suverenitātes ievērošanu.

Balvas pretendentus izraugās īpaša komisija, kurā strādās pārstāvji no Seima frakcijām, Pasaules Lietuviešu kopienas, Lietuvas Neatkarības aktu parakstītāju kluba, kā arī Lietuvas jaunatnes organizācijām.

Brīvības prēmija tiks pasniegta 13. janvārī - Lietuvas Brīvības aizstāvju dienā, kad tiek pieminēti tie, kuri zaudēja dzīvību, aizstāvot Viļņas televīzijas torni pret padomju karaspēku 1991.gada 13.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!