Foto: Reuters/Scanpix
Lietuvas Gaisa kara spēku bāzē pie Šauļiem ceturtdien no Lielbritānijas ieradušies seši ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C "Eagle", ar ko nolemts pastiprināt NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju, vēsta portāls "15min.lt".

Tie pievienojušies četriem tā paša tipa iznīcinātājiem, kas nodrošina patrulēšanu kopš gada sākuma, kad šo NATO misiju uz četriem mēnešiem pārņēma ASV.

Šauļos nolaidušās arī divas lidmašīnas KC-135, kas paredzētas iznīcinātāju degvielas krājumu papildināšanai gaisā. Ar tām atlidojis iznīcinātājus apkalpojošais personāls - vairāk nekā pussimts cilvēku.

Kā norādījis aviobāzes komandieris Vidmants Raklevičs, tik daudz lidmašīnu bāzē nav bijis kopš misijas sākuma. Pēc viņa teiktā, bāze spēs tikt galā ar to apkalpošanu, bet nav zināms, vai tam nebūs vajadzīgs lielāks valsts finansējums.

Savukārt Polijas Lasko aviācijas bāzē 12 ASV iznīcinātāju F-16 ierašanās gaidāma pirmdien, vēsta "Wyborcza.pl." Reizē ar iznīcinātājiem ieradīsies 300 karavīri, kas tos apkalpos. Oficiāli šīs lidmašīnas piedalīsies mācībās, kas nākamnedēļ notiks Polijā, bet neoficiāli tiek runāts, ka ASV tādējādi apliecina atbalstu Polijas bruņotajiem spēkiem pēc Krievijas invāzijas Krimā.

Poliju un Baltijas valstis satrauc ne tikai aizvien pieaugošā spriedze ap Ukrainu, bet arī Krievijas karaspēka mācības, kas tajā pašā laikā rīkotas Kaļiņingradā bez iepriekšēja brīdinājuma un izmantojot taktisko bruņojumu. Ziņots arī, ka pēdējā laikā Krievijas armijas lidmašīnas atkal biežāk redzētas Baltijas jūrā pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas.

Kā ziņots, otrdien NATO rīkoja ārkārtas apspriedi par situāciju Ukrainā pēc Polijas un Lietuvas pieprasījuma sākt NATO konsultācijas saskaņā ar Ziemeļatlantijas līguma 4.pantu, kas paredz kopīgi apspriest jautājumus, kuri ietekmē alianses dalībvalstu teritoriālo nedalāmību, politisko neatkarību un drošību.

Trešdien ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels paziņoja, ka ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un Polijai. Paredzēts paplašināt aviācijas mācības Polijā un nodrošināt lielāku ASV iesaistīšanos NATO gaisa patruļās Baltijas valstu gaisa telpā.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite trešdien apmeklēja Zokņu aviobāzi pie Šauļiem, kur tika iepazīstināta ar to, kā organizēta Lietuvas un NATO gaisa telpas novērošanas un aizsardzības sistēma un kādas procedūras tiek veiktas, reaģējot uz gaisa telpas pārkāpumiem.

ASV iznīcinātāji piedalīsies arī aprīļa sākumā Baltijas valstīs paredzētajos NATO gaisa kara spēku treniņlidojumos, norāda "15min.lt".

NATO iznīcinātāji pēc valstu rotācijas principa aizsargā Baltijas valstu gaisa telpu kopš 2004.gada marta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!