Foto: F64

Tiesībsargājošo institūciju darbinieki saistībā ar skolēnu izbraucienu uz militārajām nometnēm Krievijā pārmeklējuši divas krievu skolas Viļņā, Lietuvā, portālam "Delfi.lt" apstiprināts Viļņas apgabala Galvenā policijas komisariātā.

Policija pārmeklējusi Vasīlija Kačalova valsts ģimnāziju un Sofijas Kolaļevskas vidusskolu. Skolu telpu pārmeklēšana sākta saistībā ar izmeklēšanu par vairāku šo skolu audzēkņu došanos uz militārajām nometnēm Krievijā.

Viļņas apgabala prokuratūras prokurors Ramutis Jancjavičus norādījis, ka patlaban nevienam nav piemērot aizdomās turētā statuss, kā arī neviena persona nav aizturēta. Tāpat prokurors minējis, ka pārmeklēšanai netraucē fakts, ka skolu darbība netiek pārtraukta, un stundas nav atceltas.

Kā portālam "Delfi.lt" norādījusi Viļņas apgabala prokuratūras sevišķi smagu noziegumu virsprokurore Rita Aljukonene, nodaļas prokurors no telpu pārmeklēšanas skolās pagaidām nav atgriezies, un "ir skaidrs, ka procesuālās darbības notiks līdz pat dienas beigām".

Aljukonene minējusi, ka tiek izmeklēts skolēnu ceļojums uz Krievijas militārajām nometnēm. "Šodien mēs esam lēmuši veikt procesuālās darbības divās skolās," sacījusi prokurore, norādot, ka par tālākajām darbībām vēl nav zināms.

Virsprokurore uzsvēra, ka izmeklēšana ir tikko sākusies, tāpēc aizdomās turēto vēl nav. "Protams, viss var būt, taču, lai piemērotu aizdomās turētā statusu, ir jāsavāc pietiekami daudz pierādījumu," norādījusi virsprokurore.

Vasīlija Kačalova valsts ģimnāzijas direktora pienākumu izpildītāja Danuta Jablonskaja portālam "Delfi.lt" sacījusi, ka nav informēta par skolas pārmeklēšanu. Taču gadījumā, ja tāda patiešām notiek, tāpat nevarētu to komentēt.

Abas skolas tiesībsargājošo institūciju redzeslokā nonāca pēc tam, kad tika ziņots par izglītības iestāžu organizētajiem ceļojumiem uz militārajām nometnēm Krievijā. Ceļojumos devušies vairāki abu skolu audzēkņi.

Ģenerālprokuratūra oktobrī sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamo palīdzības sniegšanu citām valstīm ar mērķi darboties pret Lietuvu.

Jau ziņots, ka Krievijā rīkotajā militāri politiskajā nometnē "Sojuz" augusta beigās Kirgiztānā piedalījusies arī astoņu skolēnu liela komanda "Lāčplēsis" no Latvijas Afganistānas kara veterāna Sergeja Īvāna vadībā.

Septembrī laikraksts "Latvijas Avīze" vēstīja, ka nometnē noritējušas kā fiziskās izturības un šaušanas apmācības, tā arī informāciajs kara apmācības, žurnālistikas nodarbības, jaunā izlūku skola. To nometnē Kirgiztānā, netālu no Isikula ezera, vadījis Krievijas izlūkdienesta GRU virsnieks.

Uz nometni Kirgiztānā devās trīs bērni no Rīgas 34.vidusskolas, bet pārējie – no Rīgas 95.vidusskolas, 52.vidusskolas un Anniņmuižas vidusskolas.

Tāpat arī pērn medijos parādījās ziņas, ka Latvijas skolēni piedalījušies Krievijā rīkotā militāri politiskā nometnē "Sojuz". Tika paustas aizdomas, ka tādā veidā Krievijas specdienesti mēģina sev savervēt nākamos aģentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!