Foto: AFI

Pirmajam atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājam, Eiropas Parlamenta deputātam Vītautam Landsberģim Vašingtonā pasniegta ASV Nacionālā demokrātijas veicināšanas fonda goda zīme "Par kalpošanu demokrātijai". Šo apbalvojumu savulaik saņēmušas tādas pasaulē pazīstamas personības kā Tibetas budistu garīgais līderis Dalailama un bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels.

Kā apbalvošanas ceremonijā uzsvēra fonda prezidents Karls Geršmans, Vītauts Landsberģis līdz ar kādreizējiem Polijas un Čehijas līderiem pieder pie Austrumeiropas 1989.-1991.gada demokrātisko revolūciju varoņu plejādes.

Pieņemot apbalvojumu, Landsberģis atgādinājis, ka cīņa par demokrātiju ir ilgstošs process. Viņš pateicies Nacionālajam demokrātijas veicināšanas fondam, kas Amerikas politiskajā telpā visu laiku konsekventi atbalstījis Lietuvas tiesības uz neatkarību un vietu demokrātiskā starptautiskajā sabiedrībā.

Lietuvas vēstnieks Vašingtonā Žīgimants Paviļonis, kas piedalījās apbalvošanas ceremonijā kopā ar kuplu pulku ASV politiķu, diplomātu, sabiedrisko darbinieku un lietuviešu kopienas pārstāvju, uzsvēris, ka Lietuva, kurai nācās smagi cīnīties par savu brīvību un demokrātiju, šodien ir cienīta transatlantisko organizāciju locekle un drīz pirmo reizi vēsturē uzņemsies Eiropas Savienības prezidētājvalsts pienākumus. "Mēs labi atceramies šo cīņu, tādēļ ES prezidentūras laikā sekmēsim transatlantiskās sadarbības padziļināšanu un demokrātisko vērtību izplatīšanu," viņš norādījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!