Ideja aizliegt naktīs Tallinā pārdot alkoholu liek spirtoto dzērienu veikalu īpašniekiem izgudrot shēmu, kā pārdot stipros dzērienus arī pēc aizlieguma stāšanās spēkā. Viena no šādām idejām ir spirtoto dzērienu ... noma!
Kāda liela alkohola tirdzniecības veikalu tīkla īpašnieks Tallinā laikrakstam "Eesti Paevaleht" pavēstīja, ka viņš konsultējies ar juristiem un tie apstiprinājuši, ka, prasmīgi izmantojot šo shēmu, veikals varēs turpināt sekmīgi tirgoties ar alkoholiskajiem dzērieniem arī naktīs.

"Pēc likuma tas ir pilnīgi cits darījums, kas nav saistīts ar parasto pirkšanas un pārdošanas līgumu. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka pēc kāda laika nakts tirdzniecību ar alkoholu varēs turpināt," viņš teica.

Ārēji šī shēma būtiski neatšķiras no parastās pirkšanas procedūras. Cilvēks it kā nomā no veikala, piemēram, pudeli degvīna un maksā par to ķīlu. Jaunums ir tas, ka šajā gadījumā tiks noslēgts līgums, kurā būs teikts, ka klienta pienākums ir atdot atpakaļ iznomāto pudeli. Ja viņš to nedarīs, ķīla paliks veikalam.

Tiesa, šāda sistēma var izrādīties nelietojama, jo darījuma mērķis būs pārāk skaidrs. Starp citu, juristi apgalvo, ka atvērt alkoholisko dzērienu iznomāšanas kantori ir reāli iespējams. Šajā gadījumā ar nomātgribētāju jāslēdz līgums, kurā tiks minēti arī procenti. Tomēr šāda sistēma daudziem juristiem jau šķiet pārāk sarežģīta.

Lai turpinātu pārdot naktīs spirtotos dzērienus, acīmredzot tiks izmantota sistēma, kas jau sekmīgi funkcionē, piemēram, Hāpsalu. Tur pilsētas centrā darbojas krogs, kurā, neraugoties uz aizliegumu, arī naktīs var nopirkt alu un degvīnu. Cenas krogā ir tādas pašas kā veikalā, vienīgi dzērieni tiek pārdoti atvērtās pudelēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!