Foto: EPA/LETA
Piektdien, 22. septembrī, Palestīnas pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass iesniedzis oficiālu lūgumu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāram Banam Kimūnam uzņemt Palenstīnu par pilnvērtīgu ANO dalībvalsti, vēsta ārvalstu mediji.

Palestīnieši vēlas, lai viņu valsts tiktu atzīta robežās, kādas pastāvēja pirms 1967. gada kara.

"Vēlos jūs informēt, ka pirms savas uzstāšanās es kā Palestīnas valsts prezidents un Palestīnas Atbrīvošanas organizācijas izpildkomitejas priekšsēdētājs iesniedzu ANO ģenerālsekretāram Banam Kimūnam lūgumu atzīt Palestīnu par pilntiesīgu ANO dalībvalsti 1967.gada 4.jūnija robežās ar galvaspilsētu Kudsu [Jeruzālemi]," sacīja Abass savā runā ANO Ģenerālajā asamblejā.

"Es aicinu ģenerālsekretāru nodot mūsu lūgumu Drošības padomei un aicinu godājamās Drošības padomes dalībvalstis nobalsot par mūsu pilntiesīgo dalību. Es arī aicinu valstis, kuras vēl nav mūs atzinušas, to izdarīt," sacīja Abass. Pašlaik Palestīnas valstiskumu atzīst vairāk nekā 120 pasaules valstis, taču Latvija nav to vidū.

Viņš teica, ka Palestīna bijusi gatava meklēt risinājumu sarunās ar Izraēlu, taču tā esot izdarījusi visu, lai izjauktu dialogu.

"Izraēlas valdība atsakās atzīt noregulējuma pamatus - starptautiskās tiesības un ANO Drošības padomes rezolūcijas, tā turpina būvēt [ebreju] apmetnes [Jordānas rietumkrastā]," sacīja Abass.

Ebreju "apmetņu būvēšanas politika - tas ir tiešs [ANO] Drošības padomes lēmumu pārkāpums un tiešo sarunu neveiksmes galvenais cēlonis", uzsvēra Palestīnas prezidents.

"Ir laiks dot mūsu vīriešiem, sievietēm un bērniem iespēju dzīvot normālu dzīvi,.. nebaidoties par rītdienu," sacīja Abass.

"Mana tauta grib realizēt savas tiesības dzīvot normālu dzīvi kā visa pārējā cilvēce," viņš teica.

"Esmu šeit, lai pēc [palestīniešu tautas] 63 ciešanu gadiem pateiktu: pietiek, pietiek, pietiek!" sacīja Abass, kura runu tiešraidē uz lieliem ekrāniem noskatījās tūkstošiem gavilējošu cilvēku Jordānas rietumkrasta pilsētā Rāmallāhā, kur atrodas palestīniešu valdības mītne.

Izraēla paudusi nožēlu par palestīniešu soli, iesniedzot lūgumu uzņemt ANO.

"Mēs paužam nožēlu par šo soli. Mēs uzskatām, ka vienīgais ceļš uz patiesu mieru ir sarunās un nevis sperot vienpusējus soļus," aģentūrai AFP teica Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu preses sekretārs Gidi Šmerlings.

ANO Drošības padome paziņojusi, ka Palestīnas iesniegumu izskatīs pirmdien.

Jau vēstīts, ka iepriekš ASV prezidents Baraks Obama norādījis, ka vienpusēja Palestīnas neatkarības atzīšana nav produktīva un neatrisinās konfliktu ar Izraēlu. Vispirms abām pusēm ir jāatjauno sarunas un jāpanāk izlīgums.

Eiropas Savienības valstīm pagaidām nav vienotas pozīcijas šajā jautājumā - Eiropas Komisija gan atbalsta Vašingtonas pozīciju un uzstāj uz palestīniešu un izraēliešu sarunu turpinājumu.

Savukārt Izraēla pieprasa, lai palestīnieši atzīst Izraēlas neatkarību un pagaidām atsakās no plāniem panākt Palestīnas atzīšanu ANO.

Palestīnai, lai tā iegūtu pilntiesīgas ANO dalībvalsts statusu, vispirms jāgūst deviņu no piecpadsmit ANO Drošības padomes dalībvalstu atbalsts.

Kā ziņots, 1967. gadā tā dēvētā "sešu dienu kara" iznākumā Izraēla ieguva kontroli pār Ēģiptei piederošo Sinajas pussalu, Golānas augstienēm Sīrijā, kā arī palestīniešu teritorijām Gazas joslā un Jordānas upes Rietumkrastā, kā arī Austrumjeruzalemi.

Vēlāk Izraēla atdeva Ēģiptei Sinajas pussalu, taču paturēja kontroli pār pārējām teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!