Foto: EPA/LETA
Ilggadējais palestīniešu līderis Mahmuds Abass plāno pamest Palestīnas nacionālās administrācijas un kustības "Fatah" vadītāja amatus, ziņo ārvalstu masu mediji.

Abass par savu lēmumu paziņojis naktī uz piektdienu "Fatah" sanāksmē. Abass aicinājis "Fatah" aktīvistus meklēt jaunus kandidātus kustības līdera amatam. Viņš paziņojis, ka nacionālās vienotības valdība, kurā ietilpst arī radikālāk noskaņotais grupējums "Hamas", sastāvēs no "neatkarīgajiem tautas aktīvistiem", vēsta "Itar Tass".

Pēc Abasa vārdiem jaunās valdības galvenais uzdevums būs atjaunot Gazas sektoru un sagatavoties vēlēšanām.
Abass arī apliecinājis, ka ir apņēmības pilns rudenī ANO iniciēt balsojumu par neatkarīgas palestīniešu valsts atzīšanu. Viņš gan piebildis – ja atsāksies miera sarunas ar Izraēlu, viņš savu lēmumu pārskatīs.

Jau ziņots, ka palestīniešu autonomijas premjers Salams Faijads uzskata - Palestīnas neatkarīgo valsti var izveidot divu gadu laikā. Palestīnā 1948.gadā beidzās britu valdīšana, un ANO asambleja lēma veidot divas valstis – ebreju un arābu. Tika izveidota Izraēla, taču otrā valsts tā arī nekļuva par realitāti.

Izraēlas un palestīniešu konfliktā 10 gados kopš otrās palestīniešu sacelšanās sākuma dzīvību zaudējuši vairāk nekā 7400 cilvēku. Pērn septembra nogalē apritēja desmit gadi kopš toreizējais Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons apmeklēja Jeruzalemes Al Aksas mošejas kompleksu, ar to izprovocējot otro palestīniešu intifadu jeb sacelšanos.

Nākamo četru gadu laikā palestīnieši Izraēlas pilsētās īstenoja vairākus pašnāvnieku uzbrukumus, bet Izraēla - plašas bruņotas operācijas okupētajās teritorijās Rietumkrastā un Gazas joslā.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un palestīniešu autonomijas līderis Mahmuds Abbass septembrī atsāka miera sarunas. Tās atsāktas ar ASV palīdzību pēc aptuveni divu gadu pārtraukuma, taču pēc tam atkal "iestrēga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!