Foto: AFP/Scanpix

Afganistānas galvaspilsētā Kabulā drošības spēki deaktivizējuši līdz šim valstī lielāko atklāto 'elles mašīnu' – mīnētā kravas automašīnā atradušās gandrīz astoņas tonnas sprāgstvielu, atsaucoties uz izlūkdienestu amatpersonu piektdien paziņoto, vēsta aģentūra "Reuters".

Izlūkdienesta aģenti detonēšanai pilnīgi sagatavoto sprāgstvielu kravu atklājuši Kabulas austrumu daļā. Operācijas laikā izcēlusies apšaude, kuras laikā nogalināti pieci ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīta grupējuma "Haqqani" kaujinieki, atklāja amatpersonas.

"Šī smagās automašīnas bumba varēja iznīcināt apkārtni 1,5 kilometru rādiusā. Tagad jūs varat iztēloties, kāda mēroga katastrofa tā varēja būt," skaidro Nacionālā Drošības dienesta pārstāvis Šafikvals Tahiri.

Spridzeklis bijis gatavots no amonija nitrāta, citām ķimikālijām un dīzeļdegvielas. Spridzināšanai sagatavotā krava atklāta trešdien – dienu pēc jaunā ASV aizsardzības ministra Čaka Heigela vizītes pilsētā. Ministra vizītes laikā kāds pašnāvnieks spridzinātājs sarīkoja uzbrukumu kilometra attālumā no Heigela tikšanās vietas.

Milzīgo "elles mašīnu" bijis paredzēts spridzināt pie kāda militārā kompleksa Kabulā, stāsta Tahiri. Izlūkdienests arī sagūstījis divus "Haqqani" grupējuma, kurš tiek uzskatīts par vienu no bīstamākajiem ASV ienaidniekiem reģionā, biedrus.

Pēc vairāk nekā 11 kara gadiem nemiernieki joprojām ir spējīgi sarīkot uzbrukumus stratēģiskiem militāriem objektiem Kabulā un citās valsts vietās. Vairāki nemiernieku grupējumi, starp kuriem arī "Taliban", uzturas nemierīgajā Vardakas provincē, kas ir tikai 40 minūšu brauciena attālumā no Kabulas, skaidro "Reuters".

Afganistānas amatpersonas aģentūrai "Reuters" šonedēļ izteica bažas, ka galvaspilsēta būs apdraudēt pēc prezidenta Hamida Karzaja lēmuma likt no Vardakas aizbraukt ASV speciālajām vienībā, kas cīnās ar "Taliban".

Sagaidāms, ka ASV speciālās vienības spēlēs nozīmīgu lomu cīņā ar "Taliban" pēc 2014. gada, kad no Afganistānas būs izvesta lielākā daļa NATO spēku karavīru. Karzaja lēmums varētu sarežģīt ASV un Afganistānas sarunas par amerikāņu vienību darbību valstī pēc 2014. gada.

Karzajs svētdien pārmeta ASV, ka tās veic slepenas sarunas ar "Taliban". Vašingtona šīs apsūdzības noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!