Aizejošais gads Afganistānā bijis asiņainākais kopš talibu režīma gāšanas 2001.gadā un nemiernieki dara visu iespējamo starptautisko spēku iebiedēšanai, svētdien paziņoja Afganistānas Aizsardzības ministrija.
Talibu nemiernieki izmanto "visus savus resursus", lai liktu Afganistānas sabiedrotajiem atvilkt savus spēkus, žurnālistiem paziņoja ministrijas pārstāvis ģenerālis Mohammads Zahirs Azimi. "Es piekrītu, kas šis gads ir bijis asiņainākais, kuru Afganistāna ir piedzīvojusi."

"Patiesībā ienaidnieku redzējums ir tāds, ka viņu visu pieejamo resursu izmantošana novedīs pie tā, ka starptautiskā sabiedrība mainīs savu nostāju pret Afganistānu. Taču Nīderlandes lēmums pierādīja, ka ka viņu viedoklis ir nepareizs," sacīja Azimi.

Nīderlandes valdība šonedēļ paziņoja, ka tā savus 1600 karavīrus Afganistānā paturēs līdz 2010.gada decembrim, kas ir krietni ilgāk, nekā paredzēja sākotnējais mandāts - nīderlandiešu misiju ilgs līdz 2008.gada augustam.

Pēc Azemi teiktā, talibu uzbrukumu skaita pieaugums varētu būt arī izmisīgs mēģinājumus atriebties par dažu viņu līderu nāvi šogad veiktajās armijas operācijās. Starp šogad nogalinātajiem talibu līderiem ir arī nemiernieku militārais komandieris mulla Dadulla.

"Mēs redzam kaut kādu atriebīgu reakciju no talibu puses, kad tiek nogalināti viņu līderi," sacīja Azemi.

Viņš norādīja, ka nemiernieki ir zaudējuši spēju lielā skaitā stāties pretim Afganistānas un starptautisko spēku armijai un tā vietā darbojas mazās grupās, kas spēj aptvert lielas teritorijas, un bieži vien pielieto pašnāvnieku misijas.

Svētdien dienvidu provincē Kandahārā mīnētā automašīnā uzspridzinājās terorists pašnāvnieks, taču vienīgais upuris bija viņš pats, pavēstīja policija. Turpat provinces ziemeļu daļā divas dienas ilgušās sadursmēs nogalināti 35 talibu kaujinieki. Sestdien nemierīgajā provinces rajonā Žari tika nogalināti pieci kaujinieki, paziņoja policija.

Šogad vardarbība Afganistānā prasījusi aptuveni 6000 cilvēku dzīvības, no kuriem lielākā daļa bijuši talibu kaujinieki. Tomēr krituši arī aptuveni 1000 Afganistānas drošības spēku darbinieku un vairāk nekā 200 ārzemju karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!