Foto: US Army
Amerikāņu militārists, kurš naktī uz svētdienu sarīkoja slaktiņu afgāņu ciematos līdzās ASV militārajai bāzei Kadaharā, darbojies vienatnē, raksta ārvalstu prese.

Pentagons slepkavību, kurā nogalināti 16 civiliedzīvotāji, nosaucis par traģisku, taču uzsvēris, ka šis ir atsevišķs incidents.

Pagaidām sīkākas notikušā detaļas netiek izpaustas, zināms vien tas, ka ap trijiem agrā svētdienas rītā kareivis pametis bāzi Kdaharā un devies uz tuvējiem ciematiem. Tur iegājis vairākās mājās un atklājis uguni uz mierīgajiem iedzīvotājiem, kopumā nogalinot 16 cilvēkus, no kuriem lielākā daļa ir sievietes un bērni.

Kā pastāstījis kāds no aculieciniekiem, amerikānis no kādas no mājām izvilcis sievieti un vairākkārt sitis viņas galvu pret sienu. Tiek pieļauta iespēja, ka viņš bijis alkohola reibumā vai arī piedzīvoja nervu sabrukumu, tomēr ASV militāro spēku pārstāvji šādas versijas ne apstiprina, ne noliedz.

Pentagons arī paziņojis, ka kareivis pēc atgriešanās bāzē pats par notikušo pastāstījis vadībai.
Lai gan slepkavas vārds netiek publiski atklāts, ir zināms, ka viņš ir aptuveni 30 gadus vecs trīs bērnu tēvs, kurš iepriekš dienējis Irākā.

Baltā nama runasvīrs Džejs Kārnijs sacīja, ka notikušais neietekmēs ASV misijas Afganistānā plānus. Savukārt Afganistānas amatpersonas paudušās, ka civiliedzīvotāji zaudēs pacietību, attiecība uz amerikāņu militāristiem un saasinās attiecības starp abām pusēm, kas jau tā ir saspīlētas pēc nesenajām Korāna un citu svēto grāmatu dedzināšanām.

Amerikāņu amatpersonas jau vairākkārt atvainojušās par incidentiem ar Korānu, bet svētdienas vakarā par notikušo slaktiņu līdzjūtību Afganistānas prezidentam Hamidam Karzajam izteica ASV prezidents Baraks Obama.

ASV karavīra pastrādātā slepkavība uzliek pārbaudījumus ASV un Afganistānas aliansei, kas pašlaik grūtās sarunās mēģina panākt vienošanos par abu valstu partnerību pēc 2014.gada, kad Afganistānu pametīs starptautiskie drošības spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!