Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas cilvēktiesību aktīviste Jeļena Vasiļjeva uzskata, ka karadarbībā Ukrainā krituši jau aptuveni 4500 Krievijas karavīri, bet tuviniekiem varas iestādes norāda, ka vīrieši gājuši bojā no traumām, insulta, infarkta un pašnāvībām, vēsta aģentūra UNIAN.

Aktīviste, kura ieradusies Ukrainā, lai vāktu materiālus, kas tiek slēpti no sabiedrības Krievijā, telekanāla 1+1 ēterā pastāstīja, ka karavīru mātēm tiek stāstīts, ka dēli atrodas mācībās.

"Es sarakstos ar lielu skaitu māšu, kuras jau ir zaudējušas dēlus. Viņu pirmā reakcija, protams, ir šoks. Viņām iestāsta, ka nekāda kara nav, bet te pēkšņi pie durvīm piebrauc "krava 200". Viņas stāsta, ka saņem nāves pavēsti, kurā teikts, ka dēls miris no insulta, traumas, infarkta, pašnāvības. Ierakstīts, ka šie puiši miruši 150 kilometrus no Rostovas," stāsta Vasiļjeva.

No 4500 zināmiem kritušajiem apglabāti ir ne vairāk par 300 – tie, kas atgriezti vecākiem, papildina aktīviste. Vasiļjeva stāsta, ka daļu karavīru, kuri it kā atrodas mācībās, viņa atradusi Donbasā jau zārkos.

Karavīri Krievijā tiek apglabāti klusībā un bez pienācīga goda stāsta aktīviste, raksturojot notiekošo kā Krievijas varas "cinisma kalngalu, nelietību", Putina politiku, kas "jau sen lielai daļai krievu stāv kā akmens kaklā".

Vēstīts par gadījumu, kad Krievijas žurnālistiem liegta iespēja apmeklēt kapus, kur, iespējams, apglabāti Ukrainā krituši Krievijas desantnieki.

Konflikta sākumposmā daļa karavīru nav zinājusi, uz kurieni tos nosūta, pieļauj aktīviste. "Tagad karavīri jau zina, uz kurieni viņus sūta," uzsver Vasiļjeva, papildinot, ka tikko runājusi ar kādu karavīru, kurš pastāstījis par bardaku armijā un to, kā karavīri negrib doties karot uz Ukrainu un ir gatavi paši bojāt tehniku, lai kavētu misiju.

Ukrainas austrumos kopš 2014. gada pavasara valdības spēki cīnās ar Krievijas apbruņotiem un apmācītiem prokrieviskajiem separātistiem un kaujiniekiem, kuri vēlas panākt Ukrainas austrumu reģionu atdalīšanu.

Pati Maskava tikmēr noliedz savu saistību ar konfliktu, savu karavīru un ieroču nosūtīšanu uz Ukrainu.

Kamēr Krievijā karavīru bojāeja kaimiņvalstī tiek slēpta, Ukrainā iedzīvotāji godina savus kritušos. Internetā publicēts aizkustinošs video, kurā redzams, kā iedzīvotāji, nometušies uz ceļiem, sagaida krituša karavīra ievešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!