Foto: AFP/Scanpix

Gāzes atradnē Alžīrijas austrumos nolaupīto ārvalstnieku liktenis joprojām neskaidrs, bet viņu sagūstītāji islāmisti pieprasīja apmaiņu pret cietumniekiem un Francijas militārās intervences Mali izbeigšanu.

Ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītie nolaupītāji, kā vēsta Mauritānijas ziņu aģentūra ANI, ir paziņojuši par septiņu ārvalstnieku turēšanu gāzes atradnē Sahāras tuksnesī Lībijas robežas tuvumā.

Uzbrucēji paziņojuši, ka viņu gūstā atrodas trīs Beļģijas, divi ASV, viens Japānas un viens Lielbritānijas pilsonis, tomēr Beļģija ir paziņojusi, ka nekas neliecina par šīs valsts pilsoņu atrašanos gūstā Alžīrijā.

Savukārt Alžīrijas drošības dienestu amatpersona norādīja, ka islāmistu gūstā ir desmit ārvalstnieku, bet par vairāku atradnes darbinieku, tostarp desmit Japānas pilsoņu un astoņu Norvēģijas pilsoņu likteņiem informācijas neesot.

ASV valsts departamenta pārstāve Viktorija Nulenda apstiprināja, ka piektdien Alžīrijā nogalināts viens ASV pilsonis.

Nožēlu par ķīlnieku krīzi pauda arī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome "pauda visasāko nosodījumu par teroristu uzbrukumu Inamensā Alžīrijā".

Alžīrijas ziņu aģentūra APS piektdien citēja drošības spēku amatpersonas teikto, informējot, ka Alžīrijas īpašie spēki ir "atbrīvojuši gandrīz 650 ķīlniekus, kuri tika sagrābti teroristu grupas uzbrukumā trešdien,.. no tiem 573 alžīrieši un apmēram 100 no 132 ārvalstu ķīlniekiem".

Mauritānijas mediji piektdien vēstīja, ka kaujinieki vēlas vest sarunas par to, lai tiktu izbeigta Francijas militārā intervence Mali, kā arī grib apmainīt ķīlniekus pret ASV ieslodzītajiem islāmistiem. Nulenda, komentējot šīs ziņas, piektdien sacīja, ka Savienotās Valstis "neved sarunas ar teroristiem".

Islāmistu kaujinieki, kas saņēmuši ķīlniekus Inamenasas gāzes atradnē, ceturtdien paziņoja, ka Alžīrijas armijas helikopteri apšaudījuši šo atradni, nogalinot 34 ķīlniekus un 15 nolaupītājus. Savukārt Alžīrijas armijas pārstāvis sacīja, ka esot nogalināti 18 no vairāk nekā 30 kaujiniekiem, kā arī 12 ķīlnieki.

Saskaņā ar Alžīrijas amatpersonu teikto ķīlnieku sagrābšanu gāzes atradnē vadīja kaujinieku līderis Mohtars Belmohtars, kurš līdz pagājušā gada beigām bijis komandieris grupējumā ""Al Qaeda" islāma Magrebā", bet pēc tam izveidojis savu bruņotu grupējumu. Belmohtars ir pazīstams ar cilvēku nolaupīšanām pret izpirkumu. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās divi Belmohtara vadīti grupējumi - "Haleda Abulabasa brigāde" un "Ar asinīm parakstījies bataljons". 

Inamenasas gāzes atradni, kas atrodas pie Lībijas robežas, pārvalda Lielbritānijas kompānija BP, Norvēģijas uzņēmums "Statoil" un Alžīrijas valsts uzņēmums "Sonatrach". Pēc uzbrukuma gāzes ieguva šajā atradnē tika pārtraukta.

Islāmisti apgalvoja, ka ieradušies no Mali un šādi viņi rīkojušies, lai atriebtos Alžīrijai par to, ka tā atļāvusi izmantot savu gaisa telpu Francijas iznīcinātājiem, kas dod triecienus islāmistiem Mali ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!