Foto: EPA/LETA
Šī gada Nobela miera prēmija, kas piešķirta Ķīnā apcietinājumā turētajam disidentam Liu Sjaobo, varētu ieiet vēsturē kā "viena no vissvarīgākajām", kas vien jebkad piešķirta, ceturtdien sacīja Nobela komitejas sekretārs Geirs Lundestads.

Pastāv arī zināms risks, ka 2010.gada Nobela miera prēmija tās 100 gadu vēsturē būs vienīgā, kad balvu ceremonijā Oslo nevar saņemt nedz laureāts, nedz kāds viņa pārstāvis, norādīja Lundestads.

"Šī, iespējams, varētu būt viena no vissvarīgākajām balvām Nobela komitejas vēsturē," norādīja Lundestads. Prēmijas piešķiršana Liu "daudzējādā ziņā ir klasiska izvēle, kas iekļaujas mūsu tradīcijā apbalvot disidentus".

"Nobela komiteja ir reaģējusi uz situāciju nacistiskajā Vācijā, PSRS, Dienvidāfrikā, Mjanmā un Irānā. Tā nevarēja izdarīt izņēmumu attiecībā uz Ķīnu."

Tā kā Liu Sjaobo atrodas cietumā, viņa sievai Liu Sja noteikts mājas arests, bet divi viņa brāļi nav pārliecināti, vai varēs atstāt Ķīnu, Nobela institūts tagad cenšas izspriest, kas varētu pieņemt apbalvojumu 10.decembra ceremonijā.

Tā notiks jebkurā gadījumā, kā plānots, sacīja Lundestads, atzīstot: "Ir stipri vien iespējams, ka mēs šajā dienā nenodosim medaļu un Nobela diplomu."

Šajā gadījumā balva tiks nodota vēlāk, viņš sacīja.

Kā ziņots, 54 gadus vecais ķīniešu rakstnieks un tiesību aizstāvis Liu Sjaobo, pirmais ķīnietis, kuram piešķirta augstā godalga, šobrīd atrodas ieslodzījumā par dalību petīcijas "Harta 08" izstrādē, kurā izteikts aicinājums uz vērienīgām politiskām reformām Ķīnā, tostarp attiecībā uz pulcēšanās, vārda un reliģijas brīvību. Pērn decembrī viņam tika piespriests 11 gadu cietumsods apsūdzībās par varas gāšanas mēģinājumu.

ASV un Eiropas Savienība vērsušās pie Ķīnas ar mudinājumiem atbrīvot no cietuma Liu Sjaobo un atcelt mājas arestu viņa laulātajai draudzenei Liu Sja.

Publiskus aicinājumus atbrīvot Liu Sjaobo un šajā sakarā vērst spiedienu pret Ķīnu mudinājuši arī Desmonds Tutu, Vāclavs Havels un citi Nobela miera prēmijas ieguvēji.

Prēmijas piešķiršana arestētajam disidentam izraisījusi asu oficiālās Pekinas pretreakciju, kas atcēlusi plānotās sarunas ar augstiem Norvēģijas pārstāvjiem un izvērsusi kampaņu valsts medijos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!