Foto: Reuters/Scanpix
Uz ASV krastiem dreifē milzu izmēra ”peldoša sala”, kas izveidojusies vairāk nekā miljona tonnu dažādu atlūzu un atkritumu, ko sev līdzi aizrāvis cunami, kas 2011. gadā pamatīgi izpostīja Japānu, ziņo ”The Independent”.

"Fox News" šo atlūzu izveidoto mākslīgo salu jau paspējis nodēvēt par toksisku monstru. Patlaban "sala" atrodas aptuveni 1700 jūdzes no ASV krastiem. ASV Nacionālā okeāna un atmosfēras administrācija patlaban pūlas izskaitļot, kur tieši dreifējošās atlūzas, ar kurām pietiktu, lai nosegtu Teksasas štata teritoriju, varētu sasniegt ASV krastus.

Tomēr pagaidām ekspertu prognozes ir vairāk nekā aptuvenas - viņi secinājuši, ka milzīgais atkritumu kalns, kuru veido cunami aizskaloto japāņu māju, automašīnu un laivu atlūzas, var nonākt jebkur ASV piekrastē - no Havaju salām līdz pat Aļaskai, turklāt tas var  notikt jebkuru brīdi tuvāko gadu laikā.

Atsevišķu japāņu zvejas kuģu atlūzas Kanādas krastos izskalotas jau 2011. gadā un tas licis medijiem secināt, ka pastāv nopietns risks, ka ASV karstos var  milzīgs daudzums iespējami toksisku atkritumu.

Japānas Vides ministrija aplēsusi, ka cunami sev līdzi aiznesis ap 5 miljoniem tonnu dažādu lietu un to atlūzu, bet plašākā Klusā okeānā reģionā izkaisīts ap 30% no cunami aizskalotā. Lielākā daļa atlūzu esot nogrimušas pie Japānas krastiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!