Vairāki prominenti anglikāņu bīskapi aicinājuši kristiešus Lielā gavēņa laikā samazināt oglekļa dioksīda izmešus.

Katoļi, protestanti un pareizticīgie 40 dienu garā gavēņa laikā parasti atsakās ko gaļas, alkohola un saldumiem. Taču šogad anglikāņi aicina cilvēkus, kas ievēro gavēni, vismaz dienu iztikt bez mūzikas atskaņotāja vai mobilā telefona, lai samazinātu elektrības patēriņu un tādējādi - siltumnīcefekta gāzu emisiju.

Londonas bīskaps Ričards Čārtress atzinis, ka cilvēku radītās klimata izmaiņas vissmagāk skārušas cilvēkus attīstības valstīs. Viņš piebilda, ka "oglekļa gavēnis" ir "iespēja parādīt Dieva mīlestību praktiskā veidā".

Tikmēr Romas katoļu baznīcas pāvests Benedikts XVI saskaņā ar katoļu tradīciju atzīmējis Lielā gavēņa sākšanos Pelnu trešdienā ar pelnu izkaisīšanu uz ticīgo galvām. Pelnu trešdienas dievkalpojumi visā pasaulē ievada nožēlas un pārdomu periodu, kas ilgst līdz Lieldienām, kas šogad tiek svinētas 4.aprīlī.

Šogad Romas katoļu baznīcas pāvests Lielajam gavēnim rakstītajā vēstījumā pievērsies Dieva taisnīguma atklāsmei caur ticību uz Jēzu Kristu. Kā uzsver pāvests, taisnīguma jēdziens vispārējā lietošanā tiek saprasts kā "katram dot savu", tomēr šāda definīcija nepaskaidro, kas ir šis "savs", kas būtu katram jānodrošina. Tas, pēc kā cilvēkam ir vislielākā nepieciešamība, nevar tikt viņam nodrošināts ar likumu, raksta Benedikts XVI. Lai baudītu patiesi piepildītu dzīvi, cilvēki tiek aicināti meklēt kaut ko daudz dziļāku, kas var tikt vienīgi dāvināts. "Varam teikt, ka cilvēks dzīvo no tās mīlestības, kuru spēj dāvāt vienīgi Dievs, kurš ir radījis viņu pēc sava tēla un līdzības," raksta pāvests Benedikts XVI.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!