Foto: AFP/Scanpix

ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien ievēlēja Angolu, Jaunzēlandi, Malaiziju, Spāniju un Venecuēlu par Drošības padomes pagaidu loceklēm.

Angola, Jaunzēlande, Malaizija un Venecuēla nepieciešamo balsu skaitu savāca jau pirmajā balsošanas kārtā.

Taču nedz Turcijai, nedz Spānijai, kas kandidēja uz atlikušo Drošības padomes pagaidu locekļa vietu, neizdevās iegūt nepieciešamās divas trešdaļas balsu.

Tomēr trešajā balsošanas kārtā Spānija pārliecinoši pārspēja Turciju, kļūstot par piekto no jauna ievēlēto Drošības padomes pagaidu locekli. Par Spāniju no 193 ANO dalībvalstīm balsoja 132, kamēr Turcijai savu atbalstu izteica tikai 60.

Savukārt par vispretrunīgāk vērtēto kandidātu Venecuēlu balsoja 181 valsts, neskatoties uz Karakasas ciešajām saitēm ar Krieviju, Irānu un Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro šo balsojumu jau pasludinājis par "uzvaru, pasaules rekordu atbalstā, mīlestībā un uzticībā. 181 valsts ir paziņojusi - te mēs esam, mēs jūs atbalstām."

"Mums savās sirdīs jājūt laime un prieks, jo Venecuēla ir mīlētākā valsts pasaulē," Karakasā uzrunājot venecuēliešus, uzsvēra Maduro.

Savukārt ASV vēstniece ANO Samanta Pauere aicināja Venecuēlu uz konstruktīvu sadarbību Drošības padomē.

"Diemžēl [līdz šim] Venecuēlas uzvedība ANO ir bijusi pretrunā ar ANO Hartas garu, un tās cilvēktiesību pārkāpumi pašu mājās ir pretrunā ar Hartas burtu," piebilda Pauere.

Arī cilvēktiesību aizstāvju organizācijas ir norādījušas, ka Venecuēlas līdzšinējā darbība ANO Cilvēktiesību padomē rada pamatu bažām.

ANO Drošības padomē kopumā ir 15 locekļi. ASV, Lielbritānija, Francija, Ķīna un Krievija bauda pastāvīgā locekļa statusu. Atlikušie desmit pagaidu locekļi rotācijas kārtībā tiek ievēlēti uz diviem gadiem. Katru gadu tiek pārvēlēti pieci no pagaidu locekļiem.

Ceturtdien ievēlētie pagaidu locekļi Drošības padomē 1.janvārī nomainīs Argentīnu, Austrāliju, Luksemburgu, Dienvidkoreju un Ruandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!