Foto: AFP/Scanpix

ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans ceturtdien ANO Drošības padomē pauda bažas, ka krīze Sīrijā drīz kļūs nekontrolējama, ja netiks izdarīts būtisks spiediens uz Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

Annans vēlreiz aicināja lielvalstis brīdināt Asadu par "skaidrām sekām" gadījumā, ja viņš neievēros Annana ierosināto miera plānu. "Jo ilgāk mēs gaidām, jo tumšāka izskatās nākotne Sīrijai," sacīja Annans.

Viņš aicināja izdarīt "vienotu" un "būtisku" spiedienu uz Asadu un sacīja, ka drīz jābūt "reāliem rezultātiem, citādi krīze kļūs nekontrolējama".

Annans sacīja, ka piedalās diskusijās par starptautiskas kontaktgrupas izveidošanu Sīrijas krīzes jautājumā, un pauda cerību, ka daļa no "risinājuma" būs arī Irāna. Tomēr ASV vēstniece ANO Sjūzena Raisa paziņoja, ka Irāna ir "daļa no problēmas Sīrijā".

"Nav šaubu, ka tā [Irāna] aktīvi iesaistās, atbalstot [Sīrijas] valdību, kas īsteno vardarbību. Irāna līdz šim nav demonstrējusi gatavību konstruktīvi veicināt mierīgu politisku risinājumu," sacīja Raisa.

ANO Drošības padome līdz šim ir pieņēmusi divas rezolūcijas, apstiprinot ANO novērotāju misiju Sīrijā un nosodot tur notiekošo vardarbību, bet tai nav vienota viedokļa par to, kā palielināt spiedienu. Krievija un Ķīna ir uzlikušas veto divām ANO Drošības padomes rezolūcijām, kurās izteikts mājiens par tālākām sankcijām. ASV un Eiropas valstis vēlas ekonomisku sankciju noteikšanu pret Asada režīmu.

Krievija un Ķīna, kurām ir veto tiesības ANO Drošības padomē, ceturtdien paziņoja, ka ir pret ārēju militāru intervenci Sīrijā.

Pēc nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem, kopš sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu sākuma pagājušā gada martā Sīrijā ir nogalināti 13 400 cilvēki, no tiem vairāk nekā 2200 - kopš saskaņā ar ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plānu 12.aprīlī oficiāli stājās spēkā pamiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!