Foto: AP/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans otrdien, informējot ANO Drošības padomi (DP) par situāciju Sīrijā, brīdinājis, ka viņa miera plāns var būt pēdējā iespēja izvairīties no pilsoņu kara šajā nemieru pārņemtajā valstī.

Annans, kurš atradās Ženēvā un ANO DP sēdē piedalījās ar videokonferences starpniecību, teicis, ka valdības spēki turpina uzbrukt iedzīvotājiem, lai gan kopš 12.aprīļa ir spēkā pamiers. Par Annana sacīto slēgtajā brīfingā žurnālistus neoficiāli informēja diplomāti, kas tajā piedalījās.

ANO un Arābu līga sūtnis piebildis, ka valdības spēku uzbrukumi civiliedzīvotājiem ir kļuvuši piesardzīgāki, jo Sīrijā atrodas ANO novērotāji. Pašlaik novērotāju skaits ir ap 60, bet līdz nedēļas beigām tas sasniegs 100.

Annans uzsvēris, ka viņa miera plāns, iespējams, ir pēdējā iespēja izvairīties no pilsoņu kara, kā arī sacījis, ka Sīrijas prezientam Bašaram al Asadam netiek dota beztermiņa iespēja.

Īpašais sūtnis arī paudis bažas, ka spīdzināšana, masveida aizturēšanas un citi cilvēktiesību pārkāpumi Sīrijā kļūst biežāki.

Annans norādījis, ka nav izpildīts viens no viņa miera plāna svarīgākajiem punktiem, kas paredz smago ieroču izvešanu no apdzīvotajām vietām.

Viņš arī teicis, ka tuvāko dienu laikā ieradīsies Sīrijā, lai gan vizītes konkrēts datums vēl nav saskaņots. Annans bija Sīrijā martā, kad sāka savu īpašā sūtņa misiju.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 11 100 cilvēku. Sīrijas režīms tiek apsūdzēts asiņainā protestu apspiešanā, bet apgalvo, ka tā spēki cīnās pret bruņotiem kaujinieku formējumiem, kas esot nogalinājuši vairāk nekā 3000 Sīrijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!