Foto: AP/Scanpix
Kopš tiek veikta meteoroloģisko mērījumu uzskaite, trīspadsmit siltākie gadi pasaulē reģistrēti pēdējo 15 gadu laikā, otrdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pasaules Meteoroloģijas organizācija (WMO).

2011.gads noslēdz līdz šim pasaulē siltāko desmitgadi, PMO secinājusi savā ikgadējā ziņojumā par klimata izmaiņu tendencēm un ekstrēmiem laikapstākļiem, kas otrdien tika prezentēts ANO konferencē par klimata jautājumiem Dienvidāfrikas Republikas pilsētā Durbanā.

"Mūsu zinātne ir precīza un tas nepārprotami pierāda, ka pasaule sasilst un sasilšana notiek cilvēka darbības rezultātā," teica WMO ģenerālsekretārs Mišels Žaro, uzsverot, ka vides politikas veidotājiem visā pasaulē vajadzētu ņemt vērā ziņojumā secināto.

"Siltumnīcas efektu izraisošo gāzu koncentrācija atmosfērā ir sasniegusi jaunus rekordus un ļoti strauji tuvojas līmenim, kas nozīmē vidējo globālās temperatūras paaugstināšanos par 2 līdz 2,4 grādiem pēc Celsija skalas," viņš skaidroja.

Zinātnieki uzskata, ka temperatūras paaugstināšanās par vairāk nekā diviem grādiem var radīt ilgtermiņa un neatgriezeniskas izmaiņas gan uz sauszemes, gan ūdeņos.

Ziņojumā uzsvērts, ka 2002.-2011.gada periods tāpat kā 2001.līdz 2010.gada periods bijusi siltākā desmitgade kopš 1850.gada.

2011.gads ir bijis desmitais siltākais gads pasaulē kopš 1850.gada, kad sāka veikt rūpīgu meteoroloģisku rādījumu reģistrāciju.

Gads bijis ļoti silts, pat neskatoties uz to, ka 2010.gada otrajā pusē izveidojās un līdz pat šā gada maijam turpinājās okeāna un atmosfēras fenomens "La Nina", kura laikā Klusā okeāna virsmas temperatūra pazeminājās par 3 līdz 5 grādiem pēc Celsija skalas zem normas. Tas bija viens no spēcīgākajiem šādiem klimata fenomeniem pēdējo 60 gadu laikā.

WMO ziņojumā runāts par ciklisko klimata fenomenu "La Nina", kas notiek reizi trīs līdz septiņos gados un veicināja ekstrēmus laikapstākļus, piemēram sausumu Austrumāfrikā, Klusā okeāna centrālajā ekvatoriālajā daļā un ASV dienvidos.

Tas veicināja plūdus Dienvidāfrikā, Austrālijas austrumos un Dienvidāzijā.

Lai gan "La Nina" un tās meteoroloģisko pārinieku "El Nino" nav izraisījušas klimata pārmaiņas, zinātnieki norāda, ka okeāna temperatūras paaugstināšanas globālās sasilšanas rezultātā var ietekmēt cikliskās laika parādības intensitāti un biežumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!