Foto: AFP/Scanpix

ANO Ģenerālā asambleja ceturtdienas vakarā pieņēma rezolūciju, kurā nosodīja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma vardarbību pret opozīciju un aicināja to nekavējoties izbeigt.

Rezolūcija tika pieņemta ar 137 balsīm par un 12 pret, 17 valstīm atturoties. Starp valstīm, kas balsoja pret, bija Krievija, Ķīna un Irāna.

Ēģiptes un citu arābu valstu izstrādātajā rezolūcijā tika nosodīti Asada režīma "plašie un sistemātiskie cilvēktiesību pārkāpumi". Lai gan šī rezolūcija pastiprina starptautisko spiedienu pret Asadu, tā nav saistoša atšķirībā no ANO Drošības padomes rezolūcijām.

Ēģiptes vēstnieka ANO vietnieks Osama Abdelhaleks sacīja, ka Ģenerālās asamblejas rezolūcija ir "nepārprotams vēstījums" Damaskai "ieklausīties tautas balsī".

Sīrijas vēstnieka ANO vietnieks Bašars Džaafari nosodīja šo rezolūciju kā neattaisnotu iejaukšanos Sīrijas iekšējās lietās laikā, kad valsts cīnās pret "bruņotiem teroristu grupējumiem" un gatavojas rīkot referendumu par jaunu konstitūciju.

"Arābu Trojas zirgs šodien ir atmaskots," sacīja Džaafari. Viņš apgalvoja, ka Rietumvalstis ir veikli izmantojušas Arābu līgu, lai "internacionalizētu" situāciju.

Irānas vēstnieks ANO Mohammads Hazaī sacīja, ka šī rezolūcija tikai padziļinās Sīrijas krīzi "ar visiem tās atzariem reģionā kopumā".

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins sacīja, ka rezolūcijā nav iekļauti labojumi, kurus ierosināja Krievija. Savukārt Ķīnas vēstnieks sacīja, ka šī rezolūcija ir neattaisnota iejaukšanās suverēnas valsts iekšējās lietās.

Rezolūcija pieprasa Sīrijai "izbeigt visu vardarbību un aizsargāt savus iedzīvotājus", atbrīvot visus saistībā ar nemieriem aizturētos, izvest visus bruņotos spēkus no pilsētām un garantēt demonstrāciju brīvību.

Tā arī pieprasa Arābu līgas novērotāju un starptautisko ziņu mediju "pilnīgu un netraucētu pieeju un pārvietošanos" Sīrijā, "lai noskaidrotu patiesību par situāciju uz vietas".

Rezolūcijā ir pausts atbalsts Arābu līgas plānam par krīzes izbeigšanu Sīrijā un īpaša ANO pārstāvja nosūtīšanu uz šo valsti. Tā tomēr neparedz izveidot Arābu līgas un ANO kopīgu miera uzturēšanas misiju Sīrijā, par kuru iepriekš bija izteikušies Arābu līgas pārstāvji.

"Tas ir jauns solis uz Sīrijas tautas mocību izbeigšanu," sacīja Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē. Viņš piebilda, ka rezolūcija parāda "masveidīgu un nepārprotamu atbalstu Sīrijas tautai".

"Prezidents Asads un viņa aprindas var nešaubīties, ka mēs turpināsim atbalstīt Sīrijas tautu tās centienos uz mierīgu politisku pāreju," sacīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns paziņoja, ka "ir svarīgi pasaulei runāt vienā balsī, lai darītu galu asinsizliešanai un pieliktu maksimālas pūles šīs krīzes mierīgai atrisināšanai".

"Šodien Ģenerālā asambleja to ir izdarījusi, ar rezolūciju parādot ceļu uz politisku risinājumu un mierīgu nākotni Sīrijā ar demokrātiju, cilvēktiesībām un cieņu visai Sīrijas tautai," sacīja ANO vadītājs.

Krievija un Ķīna 4.februārī uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijas projektam, kurā bija atbalstīts Arābu līgas miera plāns Sīrijai, kas paredzēja, ka Asads nodotu savas pilnvaras viceprezidentam un divu mēnešu laikā tiktu izveidota nacionālas vienotības valdība. Par rezolūciju balsoja visas pārējās 13 Drošības padomes dalībvalstis.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. ANO janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000. Sīrija apgalvo, ka valstī darbojas bruņoti kaujinieku formējumi, kas nogalinājuši vairāk nekā 2000 Sīrijas karavīrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!