Foto: EPA/LETA

ANO ir iesūdzēta tiesā par 2010. gada holeras epidēmijas izraisīšanu Haiti, kurā mira vairāk nekā 8000 cilvēku, bet simtiem tūkstoši saslima, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prasību pret ANO tiesā Ņujorkā ir iesnieguši epidēmijas upuru advokāti, pieprasot 100 000 dolāru (52 tūkstoši latu) lielu kompensāciju par katru mirušo un 50 000 dolāru (26 tūkstoši latu) katram saslimušajam.

Holēru Haiti 2010. gadā ievazājuši ANO miera uzturētāji, bet organizācija norāda, ka tai ir tiesiskā imunitāte.

Cietušo advokāti norāda, ka viņiem nav bijusi cita izeja, ka vien vērsties tiesā, jo ANO ir noraidījusi iepriekšējos pieprasījumus izmaksāt kompensācijas.

"ANO atteicās pat apsvērt tādu iespēju," norāda Haiti Taisnīguma un demokrātijas institūta direktors Brajens Konkanons, kurš iesniedza prasību.

Iepriekš izmeklēšanā noskaidrots, ka, visticamāk, holeras epidēmijas avots bijis Nepālas miera uzturētāju nometnes notekūdeņi, norāda BBC. Pirmie saslimšanas gadījumi parādījās ap nometni tuvējā apkārtnē. Pirms 2010. gada epidēmijas holera Haiti nebija novērota gadsimtu.

ANO miera uzturētāju nometni kā "visticamāko epidēmijas avotu" iepriekš norādīja arī holeras eksperte, kura strādājusi ANO, Daniele Lanteina.

Prasības pēc kompensācijām nav pieņemamas saskaņā ar 1947. gada konvenciju, kas ANO piešķir imunitāti, februārī paziņoja ANO ģenerālsekretāra pārstāvis.

Iespējas, ka ANO savu nostāju mainīs, ir niecīgas, paredz BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!