Foto: AFP/Scanpix
Attieksme pret migrantiem Eiropā ir vairāk emocionāla, ne racionāla, ceturtdien paziņoja ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Antoniu Guterišs.

Intervijā aģentūrai AFP viņš norādīja, ka ir nepieciešama visas Eiropas mēroga atbilde, jo "neviena valsts to nevar atrisināt viena pati".

Tomēr centienus panākt vienotu pieeju ir grāvusi sabiedrības attieksme, kas brīžiem ir bijusi neracionāli noskaņota pret migrantiem, piebilda ANO augstais komisārs.

"Es domāju, ka Eiropā notiekošās diskusijas par migrāciju ir diskusijas, kas ir vairāk emocionālas, ne racionālas," Guterišs sacīja.

"Migrācija ir daļa no risinājuma Eiropas problēmām," viņš teica, norādot uz zemo dzimstības rādītāju vairumā Eiropas valstu, kā arī faktu, ka migranti strādā darbos, kurus vietējie negrib veikt.

Tā vietā, lai censtos vadīt migrantu pieplūdumu veidā, kas atzīst Eiropas sabiedrību vajadzības, "mēs atrodamies nolieguma situācijā", komisārs norādīja aģentūrai AFP, piebilstot, ka no šīs situācijas labumu gūst cilvēku kontrabandisti.

Saskaņā ar UNHCR aplēsēm šogad Eiropā pāri Vidusjūrai ieradušies apmēram 260 tūkstoši migrantu, no tiem 160 tūkstoši Grieķijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!