Foto: AFP/Scanpix

Virkne rietumvalstu piekritušas izmitināt vairāk nekā 100 000 Sīrijas bēgļu, otrdien paziņojis ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Antonio Guterress.

"Šodien 28 valstis izteica savu solidaritāti ar Sīrijas bēgļiem, kā arī ar piecām kaimiņvalstīm, kas tos izmitina", paužot gatavību uzņemt vairāk nekā 100 000 sīriešu, žurnālistiem Ženēvā pavēstīja Guterress.

Nav īsti skaidrs, kuras no valstīm, kas piedalījās Ženēvā notiekošajā konferencē, uzņēmušās kādas saistības, taču Guterress norādīja, ka vadošo lomu izmitināšanas programmā spēlējot Vācija un Zviedrija.

Tajā pašā laikā Vācija, kur jau atrodas 80 000 sīriešu bēgļu, tostarp 20 000, kas jau ieradušies ANO pārvietošanas programmas ietvaros, pagaidām nekādus solījumus nav izteikusi, norādot, ka gaidot reakciju no Eiropas Savienības (ES).

Berlīne pieprasa, lai tiktu izvērsta "Eiropas mēroga kampaņa", vienlīdzīgāk izdalot bēgļu radīto slogu.

Sākoties konferencei, esot bijušas apsolīti tikai 40 000 izmitināšanas vietu, sacīja Guterress, taču pēc foruma noslēguma viņš pauda pārliecību, ka izdevies šo vietu skaitu vairāk nekā dubultot.

Lai gan tikai 66 254 izmitināšanas vietu esot "stingras un konkrētas", Guterress norādīja, ka 11 valstis esot apņēmušās uzsākt jaunas izmitināšanas programmas vai paplašināt esošās.

ANO augstā bēgļu komisāra birojs (UNHCR) aicinājis pasaules valstis līdz 2016.gadam palīdzēt izmitināt 130 000 no 3,2 miljoniem sīriešu, kas bijuši spiesti doties bēgļu gaitās.

Bēgļu masas radījušas lielu spriedzi Sīrijas kaimiņvalstīs - Libānā, Jordānā, Turcijā, Irākā un Ēģiptē.

Guterress uzsvēra, ka konferencē sasniegtais neesot "procesa beigas" un ka ANO turpinās izdarīt spiedienu, lai panāktu visu 130 000 sīriešu izmitināšanu.

Viņš piebilda, ka arī ar to nepietikšot un ka nepieciešams izmitināt vismaz 10% no sīriešu bēgļu kopskaita, tas ir 300 000.

Zviedrija, kur jau tā mīt 60 000 sīriešu bēgļu, kas ir lielākais skaits, rēķinot uz iedzīvotāju skaitu, apsolījusi dubultot šobrīd piedāvāto 1500 lielo izmitināšanas vietu skaitu.

Paplašināt savu izmitināšanas programmu apsolījušas arī ASV, kas jau šobrīd izskata 9000 sīriešu lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!