Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā 300 tūkstoši bēgļu un migrantu šogad ir riskējuši ar dzīvību, lai pār Vidusjūru nonāktu Eiropā, bet 2500 bīstamajā ceļā ir gājuši bojā, piektdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

Kopš gada sākuma gandrīz 200 tūkstoši cilvēku ir ieradušies Grieķijā, bet vēl 110 tūkstoši sasnieguši Itālijas krastus, žurnālistiem Ženēvā teica ANO bēgļu lietu aģentūras preses pārstāve Melisa Fleminga.

2014. gadā kopumā Vidusjūru ar mērķi nokļūt Eiropā šķērsoja 219 tūkstoši cilvēku.

Fleminga teica, ka cilvēki, kas bēg no pilsoņu kara Sīrijā tagad tiešā ceļā dodas uz Eiropu un vairs nemeklē sākotnēju patvērumu kaimiņvalstīs, kas jau ir uzņēmušas miljoniem bēgļu no Sīrijas.

Tomēr nonākšana Eiropā ir grūts uzdevums un šogad ceļā pāri Vidusjūrai jau 2500 cilvēku ir miruši vai pazuduši bez vēsts. Pērn kopumā jūrā dzīvību zaudēja vai pazuda bez vēsts 3500 cilvēku.

ANO pārstāve teica, ka šajā skaitā nav ietverti dati par jaunāko traģēdiju pie Lībijas krastiem, kad kuģa avārijā 76 cilvēki gāja bojā, bet 198 ir izdevies izglābt. Vēl vairāki desmiti cilvēku tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.

Fleminga uzteica Eiropas valstu kopīgi īstenoto meklēšanas un glābšanas operāciju, kas šogad izglābusi "desmitiem tūkstošus dzīvību". Tomēr viņa brīdināja, ka "Vidusjūra joprojām ir nāvējošākais maršruts bēgļiem un migrantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!