Kanādas policija ir publiskojusi video, kurā redzams, kā bruņotais uzbrucējs, kurš trešdien Otavā nošāva godasardzes karavīru, dodas uz parlamenta ēku, kur vēlāk gāja bojā apšaudē ar policiju.

Dažas minūtes pirms video redzamās ierašanās pie parlamenta ēkas 32 gadus vecais Mišels Zihafs-Bibo, kurš nesen pievērsies islāmticībai un plānojis doties uz Sīriju, pie netālu esošā kara memoriāla nošāva godasardzes karavīru.

Policija preses konferencē ceturtdien Zihafu-Bibo raksturoja kā Kanādā dzimušu "sīko noziedznieku". Uzbrucējs, pretēji iepriekš ziņotajam, nav bijis iekļauts policijas "augsta riska ceļotāju" sarakstā, kas apkopo personas, kuras varētu doties pievienoties radikālajiem islāmistiem Sīrijā un Irākā, bet viņam bijuši sakari ar ekstrēmistiem.

Viņš nav nekādā veidā saistīts ar 25 gadus veco vīrieti, kurš pirmdien lielveikala stāvvietā apzināti notrieca divus karavīrus, no kuriem viens traumu rezultātā mira. Pašu uzbrucēju, kurš bija pieņēmis islāmu, pakaļdzīšanās laikā nošāva policija.

Zihafs-Bibo nesen mēģinājis saņemt pasi, lai dotos uz Sīriju. Policija norāda, ka sarežģījumi dokumenta saņemšanā varēja pamudināt vīrieti uz vardarbību.

Zihafs-Bibo 2. oktobrī ieradies Otavā, lai atrisinātu pases jautājumu. "Viņš gaidīja, kad to saņems, un notika izmeklēšana, lai noteiktu, vai viņam to var izsniegt," skaidro policijas pārstāvis Bobs Paulsons.

Otrdien Zihafs-Bibo nopircis automašīnu, kuru izmantota uzbrukumā.

Trešdien vīrietis no aizmugures pietuvojās kara memoriālam un nošāva 24 gadus veco godasardzes kaprāli Natanu Kirillo. Policija uzsver, ka karavīrs nav redzējis uzbrucēja tuvošanos. Zihafs-Bibo izšāvis arī uz otru karavīru, bet nav trāpījis.

Uzbrucējs ar automašīnu pēc tam devās uz parlamenta ēku un apstājās pie kompleksa austrumu bloka. Video redzams, kā viņš nolaupa ministra automašīnu un dodas uz kompleksa centrālo daļu.

Pie centrālā korpusa Zihafs-Bibo pameta automašīnu un, iesaistoties apšaudē, ieskrēja ēkā. Parlamenta iekšienē viņu nošāva policisti.

Vēstīts, ka trešdien Otavā bruņots vīrietis nošāva godasardzes karavīru un iebruka parlamanta ēkā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!