Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien pieņemtais Ēģiptes tiesas lēmums "drusciņ satrieca", jo tuvinieki bija cerējuši uz apsūdzētā "Al Jazeera" žurnālista Pētera Grestes atbrīvošanu jau tuvākajā laikā, Latvijas Televīzijai atzina P.Grestes tēvs Juris Greste.

Viņš sacīja, ka tuvinieki bija gaidījuši lēmumu, kas dotu Pēterim Grestem jau tuvākajā laikā brīvību.

Tomēr, atskatoties uz ceturtdienas rīta notikumiem, pieņemtais tiesas lēmums ir vērtējams kā pozitīvs rezultāts, jo apelācijas tiesa atzinusi, ka pirmā prāva nav bijusi  "pareiza un taisnīga, un ir nolēmusi pārtiesāšanu", proti, ka visa tiesāšana sākas no jauna, sacīja J.Greste.

Līdz ar to šobrīd formāli P.Greste nav noziedznieks, bet tikai apsūdzētais, atzina viņa tēvs.

Jau vēstīts, ka Ēģiptes kasācijas tiesa ceturtdien likusi vēlreiz no jauna izskatīt notiesātā Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālista, Austrālijas latvieša P.Grestes un divu viņa kolēģu lietu.

Kā ziņo "Al Jazeera", žurnālisti paliks apcietinājumā. Pēc Grestes advokāta teiktā, lēmumu par viņu iespējamo atbrīvošanu pret drošības naudu var pieņemt vienīgi tiesa, kas izskatīs lietu no jauna.

Kasācijas tiesas sēde ilga aptuveni pusstundu. Notiesāto advokāti īsi izklāstīja savus argumentus, tiesa aizgāja apspriesties un atgriežoties paziņoja, ka pieņem apelācijas sūdzību un pieprasa lietu pārskatīt.

Trīs "Al Jazeera" žurnālisti - Greste, "Al Jazeera" angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds - tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā un notiesāti par sakariem ar aizliegto "Musulmaņu brālību" un "melīgu ziņu pārraidīšanu".

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

Viņu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu as Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!