Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas tēls ārvalstīs kopš pagājušā gada stipri pasliktinājies, liecina Lielbritānijas raidsabiedrības BBC struktūrvienības "BBC World Service" aptauja, kas lielākoties tika veikta vēl pirms Krimas krīzes.

Viedoklis par Krieviju ir negatīvākais, kāds jebkad bijis kopš 2005. gada, kad tika veikta pirmā šāda aptauja.

Rezultāti liecina, ka pasliktinājies arī ASV un Eiropas Savienības (ES) vērtējums, tomēr visnegatīvākie reitingi ir Ziemeļkorejai, Irānai un Pakistānai.

Aptauja tika veikta 24 valstīs laikā no 2013. gada decembra līdz 2014. gada aprīlim, kopumā aptaujājot 24 542 cilvēkus. Aptauju veica kompānijas "GlobeScan" un "Pipa".

Respondentiem tika lūgts novērtēt 16 valstis un ES un noteikt, vai to ietekme pasaulē ir "lielākoties pozitīva" vai "lielākoties negatīva".

Viedoklis par Krievijas ietekmi pasaulē pasliktinājies visās valstīs, bet visvairāk Kenijā, Spānijā, Brazīlijā un Kanādā. ASV tēls savukārt visvairāk pasliktinājies Spānijā, Vācijā un Brazīlijā.

"Tā laikam nav sakritība, ka valstis, kur vērojams visasākais negatīvo viedokļu pieaugums, (..) ir valstis, kur atklātas plašas ASV izlūkošanas aktivitātes," norādīja kompānijas "GlobeScan" eksperts.

Arī ES vērtējums ir pasliktinājies, noslīdot līdz zemākajam kopš šo aptauju sākuma. Aptaujā vispozitīvākais reitings ir Vācijai, kuras ietekmi pasaulē atzinīgi vērtēja 60% aptaujāto. Otrajā vietā ierindojusies Kanāda, bet trešajā - Lielbritānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!