Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdienas vakarā Bangladešas galvaspilsētas centrā uz pārpildītas ielas nezināmi slepkavas uzbruka Bangladešas izcelsmes ASV pilsonim un aktīvam blogerim Avidžitam Rojam un viņa sievai. Rojs notikuma vietā ticis burtiski saskaldīts gabalos ar gaļas cērtamajiem nažiem, bet viņa sieva ar smagiem ievainojumiem nogādāta slimnīcā, raksta "Al Jazeera".

Valstī labi pazīstamais blogeris bija ateists un sekulāras valsts pārvaldes atbalstītājs, kā arī īpaši asi vērsās pret ekstrēmistiem. Tieši šo viņa nostāju daudzi uzskata par motīvu viņa nogalināšanai, taču policija pagaidām nekādus publiskus slepkavības iespējamos iemeslus nav atklājusi.

Pāris iznācis no universitātē notiekošā grāmatu tirdziņa, kad viņiem turpat uz ietves uzbrukuši vairāki vīrieši, no kuriem vismaz divi bijuši bruņojušies ar gaļas cērtamajiem nažiem. Kā liecina aculiecinieku stāstītais, cilvēku apkārt bijis daudz, bet neviens nav meties palīdzēt vai aizkavēt uzbrucējus. Uzbrucēji pēc pastrādātā nozuduši pūlī, bet vēlāk viņu pamestie naži atrasti krūmos.

Pēc upura senāk izteiktas vēlēšanās viņa ķermenis tiks ziedots medicīniskai izpētei un jauno studentu apmācībai Dakas Medicīnas koledžas slimnīcā.

Piektdien Bangladešas galvaspilsētā pulcējās simtiem protestētāju, pieprasot policijai veikt izmeklēšanu un sodīt vainīgos. Studenti, aktīvisti, kā arī žurnālisti pulcējās Dakas Universitātē un plakātos pieprasīja valdību atbildēt, vai tā spēj aizsargāt savus iedzīvotājus, kā arī uzturēt demokrātijas un runas brīvības principus.

Savukārt vakarā tika rīkots vērienīgs lāpu gājiens nogalinātā blogera piemiņai.

Kā "Al Jazeera" norādīja kāds universitātes profesors, valdība  jau iepriekš nav spējusi panākt līdzīgu noziegumu atklāšanu, kas tikai var veicināt jaunus uzbrukumus. Piemēram, pret islāma radikālistiem aktīvais blogeris Ahmeds Radžips Heiders tika noslepkavots 2013. gadā, bet par nodarīto neviens nav aizturēts līdz pat šim brīdim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!