Par jaunās Irākas valdības premjerministru izvēlēts šiītu līderis Ibrahims Džaafari, informē ārvalstu masu mediji.
Viņš tika ievēlēts šajā amatā neilgi pēc tam, kad par Irākas pagaidu prezidentu kļuva kurdu līderis Džalals Talabani.

Iepriekšējais premjerministrs Ijads Alavi ir atkāpies no amata, taču turpinās darbu, līdz Džaafari paziņos jaunās valdības sastāvu.

Pārejas valdības galvenais uzdevums būs pārlūkot Irākas konstitūcijas izstrādi un bruģēt ceļu vēlēšanām decembrī, informē BBC.

58 gadus vecais Džaafari tiek uzskatīts par vienu no Irākas populārākajām politiskajām figūrām. Viņam ir gandrīz mēnesis, lai nosauktu savas komandas sastāvu, taču viņš cer to izdarīt divu nedēļu laikā.

“Šī diena Irākai ir liels solis uz priekšu un uzliek man lielu atbildību,” viņš teica pēc savas ievēlēšanas premjerministra amatā ceturtdien.

Neilgi pirms tam bija notikusi arī jaunā prezidenta zvēresta nodošana stingri apsargātajā Zaļajā zonā Bagdādes centrālajā daļā.

Zvērestu pirms stāšanās amatā nodevuši arī prezidenta Džalala Talabani vietnieki šiītu pārstāvis Adels Abduls Mahdi un bijušais prezidents, sunnīts Gazi Javers.

“Mēs pārveidosim Irākas valdību, balstoties uz demokrātijas un cilvēktiesību principiem, kā arī ņemot vērā Irākas valdības islama identitāti,” teica Talabani īpaši sasauktā parlamenta sēdē.

“Valdība saglabās brīvību visiem, un visi pilsoņi, neatkarīgi no tā, vai viņi ir šiīti vai sunnīti, būs brāļi.”

Talabani galvenokārt arābu valstī ir kļuvis par vienīgo valsts vadītāju, kurš nav arābs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!