Viena no ASV prestižākajām universitātēm - Hārvarda universitāte - plāno veikt zinātnisku pētījumu par dzīvības izcelšanos uz Zemes, iesaistoties pieaugošajā politiski motivētajā strīdā par alternatīvu Čārlza Darvina evolūcijas teorijai.
Saprātīgā pirmsākuma teorija, kuru atbalsta daži zinātnieki, kā arī bibliskā kreacionisma pārstāvji, apstrīd, ka evolūcija un dabiskā izlase pilnībā spētu izskaidrot sarežģīto dzīvības fenomenu. Saskaņā ar šīs teorijas sludinātāju viedokli dzīvība ir tik komplicēta, ka tā būtu varējusi rasties tikai kāda ārēja spēka ietekmē, tādējādi jābūt kādam "saprātīgam projektētājam", kas to radījis.

Strīdā starp evolūcijas teorijas un saprātīgā pirmsākuma teorijas piekritējiem šī mēneša sākumā iejaucās arī ASV prezidents Džordžs Bušs, paziņodams, ka vienlaikus ar evolūcijas teoriju skolās būtu jāmāca arī tā sauktā saprātīgā pirmsākuma teorija, jo tad "cilvēki spētu saprast, par ko īsti tiek debatēts".

Hārvarda universitātes pētījumā "Dzīvības izcelšanās universā" tiks apvienotas dažādas bioloģijas, ķīmijas un astronomijas disciplīnas, lai rastu zinātniskas atbildes uz senajiem jautājumiem par evolūciju, pirmdien pavēstīja Hārvarda universitātes pārstāvis.

Universitāte noliedza, ka projekts būtu atbilde uz debatēm par saprātīgā pirmsākuma teoriju, kura ir piesaistījusi tik lielu uzmanību, ka šomēnes tā bija žurnāla "Time" galvenā tēma.

Taču evolūcijas teorijas pretinieki sacīja, ka projekts parāda, ka zinātnei vēl ir pilnībā jāpierāda Darvina teorija.

Hārvarda universitātes ķīmijas profesors Deivids Liu sacīja, lai arī dzīvības sistēmas ir sarežģītas, zinātnei ir jāsniedz atbildes.

"Es prognozēju, ka mēs spēsim to reducēt līdz ļoti vienkāršām loģisku notikumu virknēm, kas notikuši bez dievišķās iejaukšanās," sacīja Liu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!