Austrijas kanclers Volfgangs Šisels ceturtdien nāca klajā ar Eiropas Savienībai (ES) adresētu nopietnu brīdinājumu, norādot, ka turpinoties ķildām, kuras izraisīja nesenās sarunas par bloka ilgtermiņa budžetu, "Eiropa pati sevi nogalinās".
Intervijā laikrakstam "Financial Times Deutschland" Šisels aicināja īstenot visaptverošu ES finansēšanas reformu, pretējā gadījumā brīdinot par "katastrofālām sekām".

Šisels, kura vadītā valdība pēc desmit dienām rotācijas kārtībā pārņems ES prezidentūru, uzsvēra, ka ES jāiegūst pašai savs finansējuma avots.

"Es principā atbalstu ES nodokļa ieviešanu, jo būtu labi, ka katrs eiropietis zinātu, ko viņš maksājis Eiropas Savienībai. Eiropas nodoklis katram eiropietim parādītu, ka par mazu naudu viņš iegūst ļoti daudz," teica kanclers.

Attiecībā uz strupceļā nonākušo ES konstitucionālā līguma projektu Šisels pauda pārliecību, ka "tas nav miris", taču atzina, ka galīgo lēmumu par konstitūcijas vai tās daļas iedzīvināšanu varēs pieņemt tikai 2007.gada vidū, kad būs notikušas prezidenta vēlēšanas Francijā un parlamenta vēlēšanas Nīderlandē.

Kā jau ziņots, šī gada vidū Francijas un Nīderlandes vēlētāji referendumos ar pārliecinošu balsu vairākumu Eiropas konstitūciju noraidīja.

Līdz šim konstitucionālo līgumu ar balsojumu parlamentā vai referendumā ratificējušas 13 no 25 ES dalībvalstīm.

Šisels pavēstīja, ka līdz tam laikam viņš vēlas izmantot Austrijas prezidentūru, lai radītu pozitīvu "kontekstu" iespējamiem atkārtotiem referendumiem Francijā un Nīderlandē un rosinātu turpināt ratifikācijas procesu citās dalībvalstīs.

Kanclers piebilda, ka viņš vēlas atjaunot uzticību ES, pievēršoties ekonomiskiem jautājumiem un debatēm par bloka robežām. Īpaši svarīgs ir pēdējais, jo daudzi ES pilsoņi bažījas par iespējamo Turcijas pievienošanos.

Tomēr pašreizējais brīdis nav īstais laiks Eiropas galīgo robežu noteikšanai, jo vispirms jāizstrādā statuss, kas tiks piešķirts tām valstīm, kuras tomēr netiks uzņemtas ES, norādīja Šisels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!