Divas Austrālijas kaujas lidmašīnas ceturtdien sabombardējušas un nogremdējušas Ziemeļkorejas kravas kuģi, kas iepriekš apsūdzēts narkotiku pārvadāšanā. Austrālijas ārlietu ministrs Aleksandrs Dovners norādījis, ka tādējādi Austrālija vēlas dot nopietnu signālu Phenjanai, ka neatbalsta Ziemeļkorejas iesaistīšanos narkotiku piegādēs.
Kravas kuģi, kura kravnesība ir 4000 tonnas, pēc aptuveni 1000 kilometru pakaļdzīšanās Austrālijas jūras spēki aizturēja jau 2003.gadā, kad kuģis tika pamanīts uzņemot 150 kilogramu heroīna kravu vientuļā pludmalē, ziņo ārvalstu mediji.

Ceturtdien Austrālijas gaisa spēku bombardēšanas mācību laikā divas Austrālijas Karalisko Gaisa spēku lidmašīnas F-111 sašāva kuģi ar raķetām.

Kravas kuģa apkalpe jau ir atzinusi savu vainu narkotiku transportēšanā un diviem apkalpes locekļiem piespriests 22 un 23 gadu cietumsods, bet divi vēl tiek tiesāti. Savukārt kuģa kapteinis un trīs virsnieki izsūtīti uz Ziemeļkoreju, jo noskaidrots, ka viņi nav atbalstījuši narkotiku transportēšanu.

Austrālijas ārlietu ministrs lēsis, ka heroīna vērtība bijusi ap 115 miljoniem ASV dolāru un tā būtu nodrošinājusi aptuveni 4 miljonus devu Austrālijas narkotiku tirgotājiem.

Ministrs arī pauda pārliecību, ka narkotiku transportēšanā iesaistīta Ziemeļkorejas valdība, kas atbalstot narkotiku dīlerus vēlas atveseļot valsts vājo ekonomisko stāvokli, Phenjana šādas apsūdzības gan noliedz.

Dovners uzsvēris, ka kuģa publiska nogremdēšana esot signāls visām valstīm, lai tās nepieļautu narkotiku transportēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!