Lielbritānijas policija ceturtdien paziņoja, ka izjauktais teroristu plāns uzspridzināt lidmašīnas maršrutos no Lielbritānijas uz ASV bija "mēģinājums pastrādāt neiedomājama apjoma masu slepkavību".
Kā preses konferencē paziņoja Londonas policijas komisāra vietnieks Pols Stīvensons, policija ir pārliecināta, ka operācijā izdevies izjaukt mēģinājumu "nodarīt neizmērojamu bojāeju un iznīcību".

"Mēs uzskatām, ka teroristu mērķis bija rokas bagāžā ienest spridzekļus lidmašīnās un detonēt tos lidojuma laikā," sacīja Stīvensons.

Viņš piebilda, ka arestēts 21 aizdomās turētais. Šie aresti veikti Londonā, Birmingemā un Temzas ielejas reģionā Anglijas dienvidaustrumos. Patlaban tiek pārmeklēta virkne namu.

Stīvensons informēja, ka policija un drošības dienesti operācijas gaitā visupirms domājuši par sabiedrības drošību, mudinot cilvēkus, kas aizkavēti Lielbritānijas lidostās, saglabāt mieru un pacietību.

"Mēs nemaz nespējam pietiekami krāšņi aprakstīt briesmas, kādas šis [teroristu] plāns varēja radīt. Vienkārši sakot, tas bija mēģinājums pastrādāt neiedomājama apjoma masu slepkavību," viņš sacīja.

Londonas policijas komisāra vietnieks deva mājienu, ka teroristi varētu būt britu islāmisti. Viņš pieminēja "cilvēkus, kas varētu maskēties zināmu ticību kopienas iekšienē". Ar vārdu "kopiena" Lielbritānijā ierasts apzīmēt valsts reliģisko minoritāšu pārstāvjus, īpaši musulmaņus.

Vairākums arestēto ir pakistāniešu izcelsmes, taču gandrīz visi ir Lielbritānijas pilsoņi, vēsta britu aģentūra "Press Association", atsaucoties uz avotu policijā.

Stīvensons preses konferencē uzsvēra, ka policijas operācija nav vērsta ne pret vienu no Lielbritānijas minoritātēm.

"Te nav runa par kopienām, runa ir par noziedzniekiem," viņš uzsvēra. "Runa ir par slepkavām, cilvēkiem, kuri vēlas pastrādāt masu slepkavību. Par cilvēkiem, kuri var noslēpties zināmu ticību kopienās."

"Runa ir par cilvēkiem, kuri ir izmisuši, izmisuši cilvēki, kas var vēlēties pastrādāt lietas, ko neviens veselīgi domājošs šīs vai citas valsts iedzīvotājs nespētu pieņemt," viņš turpināja.

"Es vēl neesmu gatavs paziņot, no kurienes šie teroristi ir nākuši," piebilda Stīvensons.

Londonas policijas komisāra vietnieks informēja, ka policija ir apspriedusies ar dažādu minoritāšu kopienu līderiem, lai viņus informētu par pretterorisma operācijas mērķiem.

Kā zināms, britu islāmisti 2005.gada 7.jūlijā sarīkoja sprādzienus Londonas metro, nogalinot 52 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!