Augsta ranga ANO amatpersona ir izteikusies, ka palestīniešu dzīves apstākļi Gazas joslā ir sasnieguši "lūzuma punktu", informē ārvalstu prese.
Brīdinājums nācis no Karenas Abuzajdas, kas ir ANO Palīdzības aģentūras vadītāja, raksta BBC.

Viņa apgalvo, ka Izraēlas militārās aktivitātes Gazas joslā pēdējo nedēļu laikā ir tikai radījušas ciešanas un masu izmisumu, nevis veicinājušas vēlmi panākt politisku kompromisu.

Izraēla Gazas teritorijas robežas tur galvenokārt noslēgtas un veic regulāras militārās operācijas, aizbildinoties ar Izraēlas karavīra nolaupīšanu.

Abuzajda stāsta, ka finanšu sankciju, Izraēlas kontroles un ik dienas notiekošo slepkavību dēļ Gazas josla kļūst arvien vairāk izolēta.

"Būtu lieliski, ja tur uzturētos starptautiskie pārstāvji, civilpersonas, militārpersonas, vienalga," viņa saka, piebilstot, ka starptautiskie miera uzturētāji varētu piedāvāt Gazas joslas 1,5 miljoniem iedzīvotāju kaut nelielu aizsardzību.

"Tirdzniecība ir apstājusies, ekonomika iznīcināta, valdības iestādes ir sabrukuma priekšā. Tas nevis rada vēlmi rast kompromisu vai mainīt valdību, drīzāk vispārēju izmisumu un dusmas, bezcerības un pamestības sajūtu".

Abuzajda aicina panākt, ka Gazas joslas robežpārejas punkti tiek atvērti biežāk, lai cilvēki varētu pārvietoties un atsāktos arī preču plūsma. ES novērotāji bija veiksmīgi nodrošinājuši Gazas joslas un Ēģiptes robežpunkta darbu līdz tā slēgšanai, par ko Izraēla izlēma šīs vasaras sākumā.

"Cilvēkiem pēc 37 okupācijas gadiem bija prieks beidzot izkļūt no savas valsts," viņa stāsta.

Savukārt Izraēlas pārstāve ir izteikusies, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāmudina palestīnieši "pārtraukt teroru un atzīt Izraēlu," ziņo aģentūra "Associated Press".

Abuzajda arī kritizē palīdzības sistēmu, no kuras palestīnieši iegūst ļoti maz un viņu dzīves līmenis nav uzlabojies.

Ārvalstu donori izveidoja šo sistēmu maijā, lai piegādātu ierobežotus palīdzības sūtījumus pēc tam, kad pēc "Hamas" grupējuma uzvaras vēlēšanās un atteikšanās atzīt Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu tika pārtraukta tieša palīdzības piegāde.

Jūnija beigās grupējuma bruņotais spārns paziņoja par Izraēlas karavīra Gilada Šalita nolaupīšanu, un Izraēla sāka veikt gaisa spēku triecienus un reidus Gazas teritorijā. Kopš tā laika līdz augusta beigām Izraēlas drošības spēki nogalinājuši 226 palestīniešus, tajā skaitā 54 jauniešus un bērnus, ziņo Izraēlas cilvēktiesību aizstāvības grupējums "B'Tselem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!