Tūkstošiem cilvēku trešdien devās ielās Meksikas galvaspilsētā Mehiko, lai tādējādi protestētu pret pamata pārtikas preču, tajā skaitā tortilju, cenas krasu paaugstināšanos. Viņi pieprasa izslēgt pamata pārtikas produktus no Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līguma, kas noved pie cenu paaugstināšanās, informē ārvalstu prese.
Šī bija pirmā lielā protesta akcija, kas vērsta pret jauno prezidentu Felipi Kalderonu, kurš stājās amatā 1.decembrī, raksta AFP.

Arodbiedrību, lauksaimnieku apvienību un opozīcijas partiju organizētās demonstrācijas laikā ļaudis pieprasīja arī algas palielinājumu, jo pavisam nesen minimālā alga tika paaugstināta no 4,3 līdz tikai 4,6 dolāriem dienā.

Protesta akcijas iemesls bija Kalderona lēmums palielināt tortilju cenas no 40 līdz pat 100%. Šis lēmums tika pieņemts neilgi pēc viņa stāšanās amatā. Tortiljas meksikāņiem ir kā maize, un ik dienas viens meksikānis vidēji patērē 250-1000 gramus tortilju.

Kalderons savā priekšvēlēšanu kampaņā kā galveno mērķi uzsvēra nabadzības samazināšanu, tomēr nav atteicies no savu priekšteču ieviestajām tirdzniecības un ražošanas politikām, kas nav palīdzējušas samazināt nabadzību Meksikas 103 miljonu iedzīvotāju vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!