Irānas amatpersonas ir arestējušas bijušo valsts sarunvedi kodolprogrammu jautājumos Hoseinu Musavianu, kurš bija uzticams sabiedrotais prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada priekštecim un galvenajam sāncensim, raksta aģentūra AP. Visticamāk, aizturētajam tiks izvirzītas apsūdzības spiegošanā.
Tajā pašā laikā prezidents ir paziņojis, ka viņa vadītā valsts pat ne par punktu nepiekāpsies savas kodolprogrammas jautājumā.

Irāna nav laidusi klajā nekādas sīkākas ziņas par aizturēšanu vai iespējamajām apsūdzībām. Neoficiāli avoti ziņo, ka Musavians tiek "turēts aizdomās par sakariem un informācijas apmaiņu ar ārvalstu elementiem".

Musavians bija Irānas sarunvedis līdz 2005.gadam, pirms tam viņš bija Irānas vēstnieks Vācijā. Tolaik viņš bija ciešs iepriekšējā prezidenta Akbara Hašemi Rafsajani sabiedrotais. Ahmadinedžads pēc uzvaras prezidenta vēlēšanās pirms diviem gadiem nomainīja visus sarunvežus, tajā skaita arī Musavianu.

Rafsajani ir ietekmīgs garīdznieks, ieņem amatus divās no nozīmīgākajām Irānas valdības iestādēm un tiek uzskatīts par Ahmadinedžada galveno politisko sāncensi. Rafsajani ir pragmatiskāks nekā pašreizējais prezidents un ir ieņēmis daudz pielaidīgāku nostāju attiecībā uz ASV un tās sabiedrotajiem Irānas kodolprogrammu jautājumā.

Eksperti norāda, ka gadījumā, ja aiz Musaviana aresta stāvētu Irānas augstākais garīgais līderis ajatolla Ali Khamenei, tā būtu zīme, ka Rafsajani un viņa sabiedrotie sāk atgūt pārsvaru pār stingrās līnijas piekritējiem. Khamenei līdz šim ir mēģinājis saglabāt līdzsvaru starp abām nometnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!