Otro nedēļu pēc kārtas nerimstošie kiberuzbrukumi Igaunijas serveriem tiek ļoti uzmanīgi novēroti NATO galvenajā mītnē Briselē, jo nekad neviena alianses dalībvalsts nav kļuvusi par upuri tāda mēroga hakeru uzbrukumiem, raksta avīze "Postimees".
Igaunijas vēstnieks NATO Harri Tīdo otrdien norādīja, ka kiberkarš pret Igauniju ir kļuvis par īpašu pārbaudījumu NATO, kas varētu aliansi arī motivēt pievērsties efektīvākas kiberaizsardzības jautājumiem, kā arī likt grozīt dažus likumus.

Pēc Tīdo teiktā, NATO ir jāpierāda, ka tā var atvairīt uzbrukumus datorsistēmām un būvēt "ugunssienas".

Igaunijas aizsardzības ministrs Jāks Āvikso ceturtdien valdības preses konferencē norādīja, ka kiberuzbrukumi vairs netiks uzskatīti par huligānismu, bet gan ļaunprātīgu uzbrukumu Igaunijas valstij kā tādai.

"Kad ārvalsts flote bloķē mūsu ostas vai viņu reaktīvie iznīcināji bloķē mūsu gaisa telpu, šādas darbības var saprast tikai vienā veidā," sacīja Āvikso. "Nav īpašas fundamentālas atšķirības, kad naidīgi spēki bloķē valsts informācijas kanālus, komunikāciju portālus."

Āvikso nevēlējās komentēt, vai šādi uzbrukumi varētu tikt uzskatīti par uzbrukumiem, kas definēti NATO līguma 5.pantā, kur teikts, ka uzbrukums vienai NATO dalībvalstij tiek uzskatīts par uzbrukumu visai aliansei. Tomēr viņš sacīja, ka šim jautājumam ir jāatrod atbilde un tas tiks izvirzīts Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru sanāksmē pirmdien Briselē.

NATO plāno Igaunijā izveidot kiberaizsardzības centru, kas izstrādās dažādus veidus cīņai pret kiberuzbrukumiem.

Igaunijā pēc kiberuzbrukumu sākšanās ieradās ASV speciālisti, lai apmeklētu Igaunijas valsts institūcijas un izpētītu uzbrukumu būtību un veidus, kā tos atvairīt.

Kā ziņots, pēc Bronzas kareivja monumenta pārvietošanas Igaunija piedzīvoja hakeru uzbrukumu, un vairāki uzbrukumi Igaunijas valdības interneta mājaslapām tika veikti no Krievijas administrācijas birojiem, ieskaitot prezidenta Vladimira Putina biroju.

Otrdien vēlu vakarā sākās un joprojām turpinājās jauns plaša mēroga kiberuzbrukums Igaunijas informācijas sistēmām, kura galvenais mērķis bija valdības institūciju interneta lapas un datu pārraides tīkli. Piemēram, ceturtdien uzbrukumu dēļ vairākas stundas bija bloķēti bankas "Hansapank" elektroniskie kanāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!