Krievija atslepeno Otrā pasaules kara laika armijas un jūras spēku arhīvus, ceturtdien paziņoja Krievijas amatpersonas, paužot cerības, ka dokumenti izklīdinās dažas no nereālākajām teorijām un nodrošinās datus par kara laikā bojā gājušo skaitu.
"Atslepenotie dokumenti ir no Aizsardzības ministrijas centrālā arhīva, centrālā jūras spēku arhīva, medicīniskā arhīva un Aizsardzības ministrijas medicīnas muzeja," sacīja Krievijas Aizsardzības ministrijas arhīva uzraudzības dienesta vadītājs pulkvedis Sergejs Iljenkovs.

Atslepenoti pavisam aptuveni četri miljoni dokumentu.

Kā klasificēti vēl joprojām būs dokumenti, kas attiecas uz militārām tiesām un tribunāliem, kā arī kodētas telegrammas, stāstīja Iljenkovs. Viņš piebilda, ka telegrammas vēlāk varētu atslepenot, bet kodus nē.

Iljenkovs pauda cerības, ka arhīvi palīdzēs izklīdināt dažas no izplatītajām nereālajām teorijām un precizēs bojā gājušo karavīru skaitu.

"Pašlaik tas ir 8,6 miljoni [Krievijas] karavīru, bet kopējais [Otrā pasaules kara laikā kritušo skaits] ir 26,6 miljoni," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!