Irānā aizdedzināta vismaz viena degvielas uzpildes stacija, jo iedzīvotāji ir sašutuši par valdības ieviestajiem ierobežojumiem attiecībā uz pieļaujamo degvielas iegādes apjomu privātpersonām, raksta BBC. Ierobežojumi stājās spēkā tikai divas stundas pēc to paziņošanas iedzīvotājiem, un tie paredz, ka privātajiem autovadītājiem ik mēnesi pienākas 100 litri degvielas.
Neskatoties uz Irānas lielajām enerģijas rezervēm valsts nespēj nodrošināt naftas pārstrādi, tāpēc tā ir spiesta eksportēt aptuveni 40% no iegūtās naftas. Teherāna cenšas ierobežot degvielas patēriņu, baiļojoties par iespējamām ANO sankcijām attiecībā uz Irānas kodolprogrammām.

Ierobežojumi stājās spēkā pusnaktī, un iedzīvotāji sašutumā par šādu valdības lēmumu. Tika rīkotas ielu demonstrācijas, kuru laikā ar akmeņiem tika apmētāti policisti, aizdedzināta kāda degvielas uzpildes stacija un izkliegti saukļi ar aicinājumiem gāzt no amata vai pat nogalināt prezidentu Mahmudu Ahmadinedžadu. Pie degvielas uzpildes stacijām sastājušās garas rindas, jo iedzīvotāji vēlas piepildīt savu automašīnu bākas bailēs par to, vai nesekos jauni ierobežojumi.

Iedzīvotāji visvairāk satraukušies par to, ka paziņojums par ierobežojumiem tika saņemts tikai divas stundas pirms to stāšanās spēkā. Irānā degvielas nozari subsidē valsts, un degvielu iesējams iegādāties par piekto daļu no tās reālās cenas, padarot Irānu par vienu no lētākajām valstīm pasaulē degvielas ziņā. Pagaidām nav skaidrs, vai ierobežojums būs spēkā arī cilvēkiem, kas degvielu vēlēsies iegādāties par reālo tirgus cenu. Taksometru vadītājiem ik mēnesi piešķirts 800 degvielas litru limits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!