Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ar piecām valstīm - Igauniju, Čīli, Izraēlu, Krieviju un Slovēniju - sākusi sarunas par to uzņemšanu organizācijā, teikts pirmdien izplatītajā OECD paziņojumā.
"[Pašreizējās] OECD dalībvalstis ir atbalstījušas sarunu uzsākšanu ar šīm piecām valstīm," teikts paziņojumā.

OECD pārstāvji norādīja, ka sarunu uzsākšana ar Igauniju, Čīli, Izraēlu, Krieviju un Slovēniju iezīmē jaunu posmu OECD centienos paplašināt un padziļināt tās sadarbību ar jaunajiem un strauji augošajiem globālās ekonomikas spēlētājiem.

Sarunas ar katru valsi tiks veiktas individuāli, un tuvāko nedēļu laikā OECD pārstāvji apmeklēs katru no minētajām valstīm, lai oficiāli uzsāktu sarunu procesu.

Tajā pat laikā OECD plāno veidot ciešāku sadarbību arī ar Brazīliju, Ķīnu, Indiju, Indonēziju un Dienvidāfrikas Republiku.

Kā jau ziņots, OECD ir starpvaldību organizācija, kurā ir 30 attīstītākās pasaules valstis, to skaitā 19 Eiropas Savienības dalībvalstis. OECD darbā piedalās arī Eiropas Komisija.

Šobrīd OECD ietilpst Austrija, Austrālija, Beļģija, Kanāda, Čehija, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Īslande, Īrija, Itālija, Japāna, Dienvidkoreja, Luksemburga, Meksika, Nīderlande,

Jaunzēlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Slovākija, Spānija, Zviedrija, Šveice, Turcija, Lielbritānija un ASV.

Vēlmi iestāties OECD ir paudusi arī Latvija.

OECD galvenais mērķis ir veicināt demokrātijas un tirgus ekonomikas principu ievērošanu un izplatīšanu, sekmējot valstu ilgtspējīgu tautsaimniecisko attīstību globalizācijas apstākļos.

OECD izstrādā vadlīnijas, standartus un starptautiskos tiesību instrumentus, gatavo makroekonomiskās un strukturālās analīzes, rīko konsultācijas, seminārus forumus un ministru līmeņa sanāksmes, veic nozīmīgus ekonomiskos, sociālos un statistiskos pētījumus, aptverot tādas tautsaimniecības nozares kā ekonomika, tirdzniecība, fiskālā politika, valsts pārvalde, attīstības politika, izglītība, zinātne, tehnoloģijas, nodarbinātība, enerģētika, uzņēmējdarbība, vietējā un reģionālā attīstība, lauksaimniecība un vide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!