Neoficiāla informācija liecina, ka aptuveni 50 kilometru attālumā no Čadas galvaspilsētas Ndžamenas sākušās asas sadursmes, tāpēc Eiropas Savienība ir atlikusi paredzēto drošības spēku izvietošanu valstī, raksta BBC.
Francija pēc informācijas saņemšanas par kaujinieku aktivitātes pieaugumu nosūtījusi uz galvaspilsētu 150 papildu karavīrus, pievienojot tos pašreiz izvietotajiem 2 000 karavīriem, un viņu galvenais uzdevums būs sargāt Francijas pilsoņus.

ES spēku operācijas komandiera pārstāvis Dens Hārvijs norāda, ka lidmašīnu reisi, ar kuriem bija jānogādā Čadā ES karavīri, atlikti nestabilās situācijas dēļ. Bija paredzēts, ka karavīri ieradīsies jau ceturtdienas vakarā un piektdien no rīta, turklāt papildu 100 karavīri tiks atvesti no Austrijas un Īrijas. 3 700 karavīru galvenais uzdevums būtu apsargāt bēgļus, kas ieradušies no Sudānas Darfūras reģiona, kā arī cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes valstī notiekošās vardarbības dēļ.

Kaujinieku informācijas avoti iepriekš norādīja, ka pēc stratēģiski nozīmīgās Oumhadjeras pilsētas sagrābšanas Bātas centrālajā reģionā uz galvaspilsētu devušās aptuveni 300 automašīnas ar kaujiniekiem. Ndžamenā pastiprināti drošības pasākumi, skolās pārtrauktas mācības un bērni nogādāti mājās.

Nemiernieki vēlas no amata gāzt valsts prezidentu Idrisu Dēbiju Itno, un pirms diviem gadiem viņiem gandrīz izdevās izlauzties līdz galvaspilsētai, tomēr drošības spēkiem izdevās nemierniekus apturēt. Virkne bruņotu uzbrukumu ANO bēgļu aģentūrai un citām palīdzības organizācijām likusi no vairākām teritorijām evakuēt ārvalstniekus.

Čadas vēstnieks ASV Mahamuds Bečirs atzīst, ka kaujinieki ir labi bruņoti un neatrodas tālu no galvaspilsētas, tomēr noraida pieņēmumus, ka valdība būtu uz sabrukšanas robežas. "Es uzskatu, ka līdz dienas beigām viņi būs veikuši pašnāvības mēģinājumu, būs pieļāvuši lielu kļūdu," norādījis diplomāts. "Mēs neesam apdraudēti, un valdība ir gatava viņiem sniegt labu mācību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!